Image

KF:s jätteförsäljning klar

Transaktioner KF Fastigheter säljer sju stora handelsplatser till amerikanska Starwood Capital Group för 3,9 miljarder kronor.
Publicerad den 19 November 2013
Johnny Capor. Bild: KF Fastigheter
Johnny Capor.

Starwood är ett privat, USA-baserat företag med fokus på den globala fastighetsmarknaden. Företaget har för närvarande tillgångar för 29 miljarder US-dollar under förvaltning.

Detta är Starwoods första investering i Norden, och den genomförs i samarbete med en svensk partner (se separat artikel).

KF säljer handelsplatserna Bromma Blocks och Arninge i Stockholm, Jägersro i Malmö, Bäckebol i Göteborg, Boländerna i Uppsala, Tuna Park i Eskilstuna och Weibullsholm i Landskrona.

Handelsplatserna omfattar cirka 205 000 kvadratmeter.

– Vi är mycket nöjda med att denna affär som vi jobbat med en tid nu är i hamn. Starwood är en stark och kompetent köpare av tillgångar i detaljhandeln, som har de resurser som krävs för att fortsätta att utveckla handelsplatserna. Affären är ett viktigt led i vår strategi att fokusera på Coop och ta oss an den tuffa konkurrensen på dagligvarumarknaden på ett ännu bättre sätt. Vi frigör kapital för Coops fortsatta utvecklingsresa, säger Johnny Capor, tillförordnad vd och koncernchef för KF och Coop.

Försäljningen är ett stort och viktigt steg i KF:s strategi att renodla verksamheten till dagligvarukedjan Coop och därtill relaterade verksamheter.

Som en del i transaktionen har köparen förlängt avtalet med Coop på fyra av de sju platserna, vilket nästan har dubblat den återstående kontraktstiden.

- Den balanserade och starka tillväxten i den svenska ekonomin, fastigheternas lägen och den starka hyresgästprofilen passar perfekt med vårt investeringsfokus, säger Jeff Dishner, senior managing director på Starwood Capital Group.

Följande bolag har agerat rådgivare åt köparen: Nordier, CBRE, Advokatfirma Lindahl, PWC och WSP. Aareal Bank och Helaba står för bankfinansieringen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Vi är en partnerägd fastighetsrådgivare aktiv på den svenska fastighetsmarknaden. Nordiers verksamhet omfattar tre olika affärsområden: transaktion, värdering samt uthyrning och utveckling. Vi erbjuder kvalificerad rådgivning och deal-making för såväl fastighetsägare och investerare som entreprenörer. Vår approach kännetecknas av att våra seniora partners är djupt involverade i alla projekt. Det gör skillnad.

Nordiers transaktionsteam är aktiva i alla fastighetssegment och genomför affärer i hela Sverige, även på illikvida delmarknader. Vi arbetar alltid i små team,...

Läs mer om Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Lediga Fastighetsjobb
Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Annika Backlund: "Jag köper aldrig ett hus jag inte själv skulle kunna tänka mig att bo i"

Bolag Annika Backlund är en av väldigt få kvinnliga svenska fastighetsägare. Här berättar hon sin historia; hur hon byggt upp sitt bestånd från 0 till 700 lägenheter, finansieringsproblematiken på mindre orter, dråpliga historier under entreprenörsresan – och regeln hon aldrig bryter mot: "Jag köper aldrig ett hus jag inte själv skulle kunna tänka mig att bo i".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY