Image

"Kan säkert finnas en del synpunkter från fastighetsbolag"

Sverige Regeringen överlämnar en remiss till Lagrådet med förslag som ska motverka skatteplanering med ränteavdrag och bidra till en ökad neutralitet i skattesystemet genom breddade skattebaser. Förslaget innebär att bolagsskatten sänks till 20,6 procent och att en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn införs.
Publicerad den 22 Mars 2018
Finansminister Magdalena Andersson. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Finansminister Magdalena Andersson.

– Ett konkurrenskraftigt och dynamiskt företagsklimat är grunden för tillväxt och jobbskapande. Villkoren för företagande ska stödja sund konkurrens, vara internationellt konkurrenskraftiga och innehålla förutsebara regelverk, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen vill att skattesystemet ska motverka att företagens vinster förs ut obeskattade från Sverige genom ränteavdrag. Det är ett av skälen till att regeringen föreslår en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektorn kombinerat med en sänkning av bolagsskatten till 20,6 procent. Avdragsbegränsningen är utformad som en så kallad EBITDA-regel med ett avdragsutrymme om 30 procent. Bolagsskattesatsen sänks i två steg fram till 2021.

Förslaget medför en större neutralitet i beskattningen av eget respektive lånat kapital och innehåller undantagsregler som gynnar små och medelstora företag. Endast 1 procent av företagen beräknas omfattas av begränsningsreglerna medan små och medelstora företag får en skattesänkning.

I remissen föreslås också ett avdragsförbud för ränta vid vissa gränsöverskridande situationer (hybridregler) och att reglerna om begränsning av ränteavdrag för vissa interna lån som motverkar aggressiv skatteplanering snävas in och blir mer träffsäkra. Det föreslås också skatteregler om finansiella leasingavtal.

– Förslagen innebär att aggressiv skatteplanering med ränteavdrag blir svårare, vilket ökar skattesystemets legitimitet. Incitamenten till skuldsättning minskar också och därmed ökar motståndskraften i ekonomin, säger Magdalena Andersson.

Regeringen anser att den höga takt på byggandet av hyreshus som råder i dag behöver upprätthållas och föreslår därför ett primäravdrag för hyreshus.

Regeringen anser även att det kan finnas skäl till undantag från begränsningsreglerna för långsiktiga offentliga infrastrukturprojekt. Frågan kräver dock ytterligare beredningsunderlag och regeringen avser att återkomma i denna del.

– Regeringens ambition om att försvåra skatteplanering ska inte innebära en allmän skattehöjning. Vi sänker därför bolagsskattesatsen. Den svenska modellen med breda skattebaser och låga skattesatser har visat sig gynnsam över tid. Omläggningen främjar ett stabilt och hållbart skattesystem som bidrar till att finansiera välfärden, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson medger att förslaget kan bli kritiserat av fastighetsbolag.

– Det kommer säkert kunna finnas synpunkter i en del fastighetsbolag som har kommersiella fastigheter som kan påverkas av det här, säger hon.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige