Image
Mikael Åslund
Mikael Åslund Bild: JM

JM bildar nytt JV-bolag för hyresrättsbostäder

Bolag JM skapar och ansvarar för en struktur för färdigutvecklade hyresrättsfastigheter där JM har ett åtagande att säkerställa långsiktig förvaltning. JM har ingått avtal med Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen) om ett gemensamt ägt bolag inför långsiktigt ägande av hyresrättsfastigheter som i första hand är upplåtna på tomträtt.
Publicerad den 9 December 2020

JM kommer att ha en ägarandel om 20 procent i det nybildade bolaget. I samband med bildandet av bolaget överlåter JM hyresrättsfastigheter med ett marknadsvärde om 1 060 miljoner kronor som innebär ett resultat om 170 miljoner kronor och ett positivt kassaflöde om 980 miljoner kronor som redovisas under det fjärde kvartalet 2020 inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling.

Motivet till den etablerade strukturen är att möjliggöra utökad satsning på hyresrättsbostäder genom att tillskjuta kapital i det långsiktiga ägandet samtidigt som denna del av JM:s bostadsaffär hålls kapitaleffektiv. Därigenom kan JM allokera mer kapital till utveckling av hyresrättsbostäder i takt med att nya investerings- och utvecklingsmöjligheter ges.

I samband med överlåtelsen av fastigheter och bildandet av det nya bolaget realiseras ett resultat för JM om 170 miljoner kronor och ett kassaflöde om 980 miljoner kronor. JM:s investering i det nya bolaget uppgår till cirka 80 miljoner kronor. Affären kommer att redovisas inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling under det fjärde kvartalet 2020. Bolaget kommer att ha en ändamålsenlig kapitalstruktur med eget och lånat kapital.

JM ansvarar för driften av bolaget och fastigheterna samt utveckling av nya fastigheter som långsiktigt placeras i det nya bolaget. Bolagets första investering utgörs av 418 hyresrättsbostäder, som består av följande tillgångar:

• Tomträtten till fastigheterna Stockholm Träsliperiet 6 och Stockholm Stämplaren 5 i Stureby, Stockholm, om totalt 187 hyresrättsbostäder
• Tomträtten till fastigheterna Stockholm Gröna Rutan 3 och Stockholm Gustafs Skål 1 i Bredäng, Stockholm, om totalt 138 hyresrättsbostäder
• Tomträtten till fastigheten Sicklaön 40:21 i Sickla, Nacka, om totalt 93 hyresrättsbostäder.

– Vi är mycket glada för att vi tillsammans med SSF och KK-stiftelsen har lyckats skapa en struktur som förenar JM:s affärsmodell för utveckling av bostäder med ett ansvarstagande för långsiktig förvaltning av hyresrättsbostäder på ett samhällsmässigt bidragande sätt, säger Mikael Åslund, chef för affärsenhet JM Fastighetsutveckling.

JLL har varit rådgivare till JM vid bildandet av bolaget samt arrangör av kapitalanskaffning och finansiering.

– Denna corporate finance-affär är ett bra exempel på JLL:s fokus på mer finansiellt driven rådgivning, där vi i denna affär har bistått med att anskaffa såväl eget kapital som skuldfinansiering. Affären är ytterligare ett exempel på JLL:s ledande position inom segmentet bostadstransaktioner, säger Linus Ericsson, vd på JLL Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny regionchef syr om Sernekes kostym

Karriär Visionen är ännu inte klar. Inte så konstigt då Markus Arfvidsson enbart hunnit sitta på stolen som regionchef för Serneke Göteborg i några veckor. Hans uppdrag är att stärka bolagets affär och få det att växa på göteborgsmarknaden. Fastighetssverige tog ett samtal om varför han gillar vägar och hur det var att lämna Skanska efter 27 år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige