Image

JLL: Högst tillväxt i Skåne

Öresund Planerade byggprojekt i Malmö/Lund-regionen indikerar en tillväxt på 5,5 procent de närmaste två åren. Detta kan jämföras med Stockholm 1,5 procent och 3 procent i Göteborg. Merparten av de nya kontorsytorna är spekulativa, vilket tyder på en stark optimism i regionen. Det visar den senaste upplagan av Nordic City Report från fastighetsrådgivaren Jones Lang Lasalle.
Publicerad den 22 Februari 2012

Vakansgraden för kontorslokaler i Malmö/Lund-regionen sjönk med en halv procentenhet under andra halvåret 2011 och stannade på 6,3 procent för hela regionen.

Beläggningen har inte varit så hög sedan 2008, och efterfrågan är fortsatt stark. Men finansoron ute i Europa kan komma att påverka regionen negativt, med ökad arbetslöshet som följd, varför vakanserna riskerar att öka den närmaste tiden, skriver Jones Lang Lasalle.

Men Malmö/Lund-regionen har varit relativt motståndskraftiga mot den ekonomiska krisen de senaste åren, och hör till de regioner som återhämtar sig snabbast. Även om nya hyreskontrakt minskade andra halvåret 2011 slutade året på den högsta nivån sedan 2006 när det gäller nytecknade kontrakt.

Hyresnivåerna för kontorslokaler har legat stabilt under 2011, med en liten ökning i Lunds centrala delar på tre procent. Bedömningen är att hyrorna kommer ligga kvar på samma nivå under 2012, även om fastighetsägare troligen kommer tvingas till rabatter för att få till stånd de längre kontrakten på de nybyggda lokalerna, enligt JLL.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige