Image
Kamppi i Helsingfors.
Kamppi i Helsingfors. Bild: Leimdörfer

Jätteaffär i centrala Helsingfors

Transaktioner Nordic Retail Fund/Cornerstone säljer 50 procent av det 34 000 kvadratmeter stora köpcentrumet Kamppi i centrala Helsingfors. Affären är den största på den finska marknaden i år.
Publicerad den 13 December 2013
Annons
Image
Kamppi i Helsingfors. Bild: Leimdörfer
Kamppi i Helsingfors.

Köpare är tyska Allianz Real Estate som i och med affären bildar ett joint venture-bolag tillsammans med Nordic Retail Fund/Cornerstone.

Kamppi har över 35 miljoner besökare årligen och driftnettot ligger på cirka 23 miljoner euro per år.

Kamppi invigdes 2006. Samma år köpte Boultbee och RBS anläggningen för 345 miljoner euro.

Nordic Retail Fund (då Protego) köpte Kamppi 2008 för 453 miljoner euro.

Den här gången kommuniceras ingen köpeskilling.

- Majoriteten av primeköpcentrum har väldigt långsiktiga ägarstrukturer. Den här affären var därför en unik möjlighet att investera i ett förstklassigt köpcentrum, säger Stefan Brendgren, CEO på Allianz Real Estate Germany.

Cornerstones Helsingforskontor kommer att fortsätta att förvalta centrumet även efter transaktionen.

Allianz rådgivare var Berwin Leighton Paisner och Jones Lang Lasalle.

Leimdörfer var rådgivare åt Cornerstone.

- Så här nästan exakt ett år sedan Kista Galleria-affären gick i lås – där Leimdörfer var ensam finansiell rådgivare till Canada Pension Plan och Citycon – är vi mycket stolta över att ha genomfört ännu en av de största köpcentrumaffärerna i Norden och än en gång genom en cross border-affär mellan två stora institutioner. Att Allianz genom denna affär investerar tungt i Helsingfors är ett styrkebesked åt den finska fastighetsmarknaden, säger Leimdörfers vd Erik Eliasson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Hon föreslås bli ny vd för Stockholmshem

Bolag Nuvarande vd:n Anette Sand ska gå i pension vid årsskiftet – nu kan Fastighetssverige berätta vem som föreslås bli hennes ersättare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige