Image

Investeringar för fyra miljarder i Airport City under 2013

Bygg/Arkitektur Under 2013 investerades det för fyra miljarder kronor i Airport City Stockholm, flygplatsstaden som växer fram kring Stockholm Arlanda Airport.
Publicerad den 6 Mars 2014
Kristina Alvendal Bild: Airport City Stockholm
Kristina Alvendal

Merparten utgörs av investeringar i fastighetsutveckling av sammanlagt 18 olika aktörer. Investeringarna utgör en bebyggd yta om över 270 000 kvadratmeter och har fört med sig över 1 000 nya arbetstillfällen. Tillväxttakten håller dessutom i sig framöver – investeringar motsvarande nästan 4,7 miljarder kronor och ytterligare nästan 1 700 arbetstillfällen är redan planerade under 2014/2015, samtidigt som fler investeringsbeslut väntas komma.

- Vi befinner oss på en resa där 20 000 arbetsplatser ska bli 50 000 fram till år 2030 och den utveckling vi sett under de senaste åren talar för att visionen är realistisk. Vår uppgift är att se till att det sker inom en samlad stadsbyggnadsstrategi och att infrastruktur och kommunikationer till och inom området utvecklas i samma takt, säger Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.

De flesta investeringarna är nyetableringar av företag i en rad olika branscher som tidigare inte haft verksamhet i Airport City Stockholm och de omfattar dessutom områdets samtliga stadsdelar. Bland dem finns Clarion Hotel Arlanda Airport i direkt anslutning till flygplatsen, Lidls centrallager för livsmedel i Rosersberg och utbildnings- och mötescentret Training Partner i Arlandastad. Ett antal infrastrukturinvesteringar har också gjorts, bland annat en ny pendeltågslinje mellan Stockholm och Uppsala med stopp vid Arlanda C samt en ny motorvägsavfart vid Rosersberg. Vid slutet av 2013 kom också ett beslut i Stockholms läns landsting att utreda en förlängning av Roslagsbanan till Arlanda.

- Det finns många aktörer som är redo att satsa i flygplatsstaden och vi får allt fler signaler om att såväl statliga aktörer som kommuner och landsting i hela regionen gör samma analys som vi kring tillväxtpotentialen, säger Kristina Alvendal.

Visionen för Airport City Stockholm har tagits fram av de tre parterna, Sigtuna kommun, Swedavia och Arlandastad Holding, tillsammans för att leda utvecklingen av flygplatsstaden och skapa en regional, nationell och internationell destination med exceptionell tillgänglighet och kreativa miljöer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill internationella aktören växa på Göteborgs heta logistikmarknad

Bolag Verdion fortsätter växa i Sverige – senast genom en tung investering i Bäckebol i Göteborg. För Fastighetssverige berättar Johan Nihlmark, Head of Business Development Nordics på Verdion, om synen på Göteborg som logistikmarknad och tillväxtambitionerna i staden, nya satsningar på spekulationsutveckling och om hur man ser på 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige