Image

Investerar över tre miljarder kronor i Norge

Transaktioner AMF förvärvar 50 procent av det norska fastighetsbolaget Oslo Areal av Gjensidige för cirka 3,3 miljarder norska kronor.
Publicerad den 23 Oktober 2015
Martin Tufvesson. Bild: AMF
Martin Tufvesson.

Oslo Areal kommer att ägas till lika delar av AMF och Gjensidige, som är ett norskt försäkringsbolag.

Oslo Areal äger för närvarande 21 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 6,6 miljarder norska kronor. 18 fastigheter ligger i Osloregionen och tre i Drammen, Fredriksstad och Stavanger. Fastighetsportföljen omfattar totalt drygt 250 000 kvadratmeter uthyrbar area, där kontor är den dominerande användningen.

Oslo Areal AS är idag ett helägt dotterbolag till Gjensidige men opererar fristående med egen organisation på den norska fastighets- och hyresmarknaden.

– I dagens lågräntemiljö har investeringar såsom fastigheter möjlighet att ge betydande effekt på spararnas totala avkastning. Vi känner oss därför mycket nöjda med att utöka vårt fastighetsbestånd med Oslo Areal. Vi bedömer att Osloregionen långsiktigt kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Gjensidige fortsätta utveckla Oslo Areal, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF.

- Jag är mycket tillfreds med att ha fått en solid, långsiktig och kompetent partner som AMF och ser fram emot att vidareutveckla Oslo Areal tillsammans med dem, säger Erik Ranberg, investeringsdirektör på Gjensidige och ordförande i Oslo Areal.
AMF:s fastighetsinnehav har i dagsläget ett marknadsvärde om nära 60 miljarder kronor. Det består av kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen förvaltade av det helägda bolaget AMF Fastigheter, och det hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige. Utöver de svenska innehaven har vi tidigare i år kompletterat innehavet med två fastighetsportföljer i Finland med inriktning mot kontor respektive handel. AMF har som ambition att öka sitt ägande i fastigheter.

Tillträde planeras ske till i början av november 2015.

Finansiell rådgivare till AMF i denna transaktion har varit Erneholm Haskel AB. BA-HR har svarat för juridisk rådgivning och DTZ Realkapital har svarat för fastighetsekonomisk rådgivning. Deloitte och Skeppsbron Skatt har lämnat finansiell och skattemässig rådgivning och Golder Associates har svarat för teknisk due diligence.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige