Image
Bild: KOMUnews/flickr

Hyresförhandlingarna i Karlskrona avgörs av skiljeman

Bostäder Under fredagen vände sig Fastighetsägarna Syd till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Karlskrona. Hyresförhandlingarna inleddes i september, men efter tre månader vid förhandlingsbordet har parterna inte lyckats komma överens. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran i Karlskrona.
Publicerad den 8 Januari 2024

I september inleddes hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen. Fastighetsägarna Syd yrkade på en höjning med 11 procent i Karlskrona, för att få kostnadstäckning. Under hela hösten har hyresförhandlingarna pågått, men parterna har ännu inte lyckats komma överens. Fastighetsägarna Syd har därför vänt sig till hyresnämnden för att använda sig av den tvistelösningsfunktion som infördes vid årsskiftet.
– Vi står alldeles för långt ifrån Hyresgästföreningen för att kunna nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet. Vi har gjort allt vi kan för att fastighetsägare ska få en rimlig kompensation för de kraftiga kostnadsökningar som branschen just nu upplever. Utan kompensation kommer inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter finnas på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

Hyresnämnden ska nu skyndsamt utse en skiljeman. När skiljemannen är utsedd ska tvisten avgöras inom sex veckor.
– Det är bra att vi i år har fler möjligheter att komma framåt i låsta förhandlingspositioner. Vi använder därför den verktygslåda som finns, för att så snabbt som möjligt kunna ge hyresgästerna besked om nästa års hyra, säger Magnus Hulthe Andersson.

När skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige