Image

Hyresförhandlingar bröt samman – igen

Bostäder Under fredagen bröt hyresförhandlingarna i hela norra Skåne samman. Trots att parterna Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har förhandlat sedan i somras har de inte lyckats komma överens. Totalt berörs 12 600 lägenheter i 20 kommuner. Sedan tidigare har Fastighetsägarna Syd strandat över 23 000 lägenheter i södra Sverige.
Publicerad den 28 November 2016
Bild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna Syd påkallade förhandlingarna om 2017 års hyreshöjning den 31 juli i år. Sedan dess har parterna träffats vid sex förhandlingstillfällen utan att nå en överenskommelse.

Fastighetsägarna Syd, som förhandlar för cirka 12 600 lägenheter i de tjugo kommunerna (se lista nedan), ville enligt sina slutbud höja hyrorna mellan 1,0 – 1,21 procent. Motbuden från Hyresgästföreningen låg på mellan 0,37 – 0,55 procent. Alldeles för låga nivåer enligt Fastighetsägarna Syd som under fredagen valde att stranda förhandlingarna.

– Vår ambition har hela tiden varit att komma överens. Vi påkallade årets hyresförhandlingar tidigt i år för att kunna göra upp i rimlig tid på realistiska nivåer som ligger i paritet med den ekonomiska utvecklingen. Våra slutbud till Hyresgästföreningen motsvarar mellan 65–80 kr för en lägenhet som kostar 6 500 kr i månaden. Med Hyresgästföreningen motbud kan inte våra medlemmar bibehålla nuvarande standard, service och underhåll. Därför valde vi att stranda, säger Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd.

Hyresgästföreningen beklagar att Fastighetsägarna Syd väljer att skapa både oro och osäkerhet för hyresgästerna som en del i sin strategi att rasera fundamentet för ett fungerande förhandlingssystem, trots att det går bra för fastighetsbranschen i dag, med hyresvärdar runt om i landet som redovisar vinster i miljonbelopp.

? Det är inte förvånande att fastighetsägarna har valt att stranda förhandlingarna. Det ligger i deras politiska strategi för att försöka sänka förhandlingssystemet. Det är djupt olyckligt att fastighetsägarna väljer att använda hyresgäster som brickor i ett politiskt spel, i stället för att följa det regelverk som lagstiftaren beslutat om, säger Merete Sundholm, regionordförande för Hyresgästföreningen region norra Skåne.

– Fastighetsägarna vill ha marknadshyror, vilket självklart skulle innebära kraftigt höjda hyror. De tycker till och med att Hyresgästföreningen ska ta ansvar för att få upp hyrorna, fortsätter hon.

Hyresgästföreningen släppte i höst en rapport som visar att de privata fastighetsägarnas vinster är högre än någonsin. Det är i sig ett bevis på att nuvarande förhandlingssystemet fungerar och att det redan är lönsamt att äga och förvalta hyresbostäder. Hyresvärdar runt om i landet redovisar vinster i miljonbelopp. Hyresgästföreningen uppmanar hyresgäster att inte betala oförhandlade hyror eller känna sig tvingade att förhandla direkt med värden.

De närmaste dagarna informeras berörda hyresgäster. Under december kommer hyresgästerna att få besked om hur förhandlingarna kommer att gå till istället. Vid en strandning finns två alternativ, antingen blir det en direkt förhandling med hyresgästerna eller så får Hyresnämnden besluta om hyrorna.

– Strandningen är en konsekvens av en lagstiftning som ger Hyresgästföreningen en monopolliknande ställning. Den ger dem makten att bestämma nivån för hyresutvecklingen i landet och gör att de inte har något att förlora på att inte komma överens i förhandlingarna. Detta är mycket oroande för hyresrättens framtid, säger Susanne Rikardsson.

Fastighetsägarnas slutbud
Bjuv: 1 procent
Bromölla: 1 procent
Båstad: 1 procent
Eslöv: 1 procent
Helsingborg: 1,2 procent
Hässleholm: 1 procent
Höganäs: 1 procent
Hörby: 1 procent
Höör: 1 procent
Klippan: 1 procent
Kristianstad: 1 procent
Kävlinge: 1 procent
Landskrona: 1,21 procent
Osby: 1 procent
Perstorp: 1 procent
Svalöv: 1 procent
Åstorp: 1 procent
Ängelholm: 1,21 procent
Ö Göinge: 1 procent
Örkelljunga: 1 procent
Hyresgästföreningens motbud
Bjuv: 0,50 procent
Bromölla: 0,37 procent
Båstad: 0,48 procent
Eslöv: 0,48 procent
Helsingborg: 0,50 procent
Hässleholm: 0,40 procent
Höganäs: 0,50 procent
Hörby: 0,48 procent
Höör: 0,48 procent
Klippan: 0,48 procent
Kristianstad: 0,50 procent
Kävlinge: 0,55 procent
Landskrona: 0,50 procent
Osby: 0,48 procent
Perstorp: 0,48 procent
Svalöv: 0,50 procent
Åstorp: 0,27 procent
Ängelholm: 0,48 procent
Ö Göinge: 0,48 procent
Örkelljunga: 0,48 procent

Hyresgästföreningens motbud
Bjuv: 0,50 procent
Bromölla: 0,37 procent
Båstad: 0,48 procent
Eslöv: 0,48 procent
Helsingborg: 0,50 procent
Hässleholm: 0,40 procent
Höganäs: 0,50 procent
Hörby: 0,48 procent
Höör: 0,48 procent
Klippan: 0,48 procent
Kristianstad: 0,50 procent
Kävlinge: 0,55 procent
Landskrona: 0,50 procent
Osby: 0,48 procent
Perstorp: 0,48 procent
Svalöv: 0,50 procent
Åstorp: 0,27 procent
Ängelholm: 0,48 procent
Ö Göinge: 0,48 procent
Örkelljunga: 0,48 procent

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tronskifte i Nivika

Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige