Image

Hushållen håller igen efter het sommar

Handel Svensk Handels konsumtionsindikator, Köpsuget, landade på plus 4 i augusti, jämfört med plus 20 i den förra mätningen som gjordes i juni. Av de tillfrågade tror 21 procent att deras konsumtion kommer att öka under den närmaste månaden samtidigt som 17 procent tror att den kommer att minska.
Publicerad den 25 Augusti 2014

– Köpsuget är på sin lägsta nivå sedan mätningen startades i maj 2013. Jag tror att det är en naturlig ambition hos många att hålla igen efter en fantastisk sommar där många har unnat sig lite extra och jag tolkar det inte som en stundande avmattning,
säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Sparande och utgifter för hemmet är de områden som flest konsumenten tror kommer öka. De största konsumtions-förändringarna finns inom kategorierna Semester och Mat & Dryck som båda spås sjunka betydligt under kommande kvartal.

Bilen är det vanligaste färdmedlet för konsumenterna vare sig de ska handla livsmedel eller sällanköpsvaror. Cykeln används däremot flitigare vid köp av livsmedel samtidigt som en relativt stor andel promenerar för att handla sällanköpsvaror. På frågan om vilket färdmedel konsumenterna skulle vilja använda oftare svarade nästan en tredjedel att de skulle välja cykeln.

– Många kunder tänker på miljön och fler skulle vilja ta cykeln när de handlar. Men bilen dominerar fortfarande och konsumenternas svar visar att bilens betydelse för handeln inte går att bortse ifrån. I stället för bil- och parkeringsförbud måste framtidens handel satsa på att främja alternativ där det är möjligt, säger Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel.

Roligast tycker konsumenterna det är att handla i en köpgalleria (36 procent), följt av i citybutiker (19 procent). Tråkigast är att handla på en bensinmack, enligt undersökningen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige