Image

Humlegården påbörjar sitt största projekt sedan Swedbanks HK

Bygg/Arkitektur Arbetsförmedlingen flyttar under 2019 sitt huvudkontor till ett nybyggt Humlegården-projekt i Solna strand. Arbetsförmedlingen hyr 18 000 av projektet Grows 25 000 kvadratmeter.
Publicerad den 12 September 2016

I dag är Arbetsförmedlings huvudkontor utspridd på fyra adresser. I och med flytten samlas 1 200 medarbetare under ett tak, i projektet Grow vid Solna Strand.

- Huvudskälet till att vi flyttar är att vi behöver bättre anpassade lokaler för vår verksamhet. Att vi samlas på en adress bidrar dessutom till att vi kan gå ner i kvadratmeteryta och på så vis få en lägre hyreskostnad, säger Anders Persson, förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen.

Humlegården är hyresvärd för flertalet av de lokaler som Arbetsförmedlingen i dag har lokaler i.

Byggstart sker nu i höst.

Humlegården är den största privata fastighetsägaren i Solna strand, och etableringen av kontorsfastigheterna med namnet Grow är bolagets näst största nybyggnation genom tiderna, efter uppförandet av Swedbanks huvudkontor, invigt 2014.

- Vi är mycket glada över att välkomna Arbetsförmedlingen som hyresgäst i Solna strand, det är ett kvitto på att vår satsning når upp till de höga krav som ställs, i en tid där lokalerna förväntas bidra till verksamheten och varumärket på ett helt annat sätt än tidigare, säger Maria Lidström, chef för Investering och Utveckling på Humlegården Fastigheter AB.

Grow, ritat av Tham & Videgård Arkitekter, kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

Tham & Videgård Arkitekter kombinerade i det vinnande tävlingsförslaget vacker funktionell arkitektur med Humlegårdens höga krav på långsiktig hållbarhet. Då det sedan tidigare finns många stora byggnader i området har arkitekterna varit måna om att bryta ner skalan, och Grow utgörs därför av två huskroppar med utskjutande partier i olika nivåer. Fasaden utgörs av tegel och knyter därmed an till övriga delar av Solna strand.

Byggnadernas totala lokalyta är cirka 25 000 kvadratmeter, här erbjuds förutom kontorslokaler även ett stort cykelgarage. Grow erbjuder stor flexibilitet och planlösningen har utformats för att främja samarbete och god kommunikation mellan människor. I entréplanet kommer det att etableras en restaurang, öppen för allmänheten, med möjlighet till en stor terrass under sommarhalvåret.

Nyligen togs det första spadtaget för Grow Hotel som med sina 170 rum och restaurang kommer att öka servicen i området då det slår upp sina portar under hösten 2018. Bakom arkitekturen står den danska arkitektfirman 3XN. Våren 2016 invigdes ett parkeringshus med 870 parkeringsplatser, även det ritat av 3XN, där den cirkulära formen bidrar till en god närmiljö för de tillkommande kontorshusen och byggnaden har också blivit ett välkänt riktmärke. Samma arkitektbyrå står även bakom den flerfaldigt prisbelönta fastighet som på drygt 45 500 kvadratmeter huserar Swedbanks huvudkontor. Strax intill de nya byggnaderna ligger Stora Blå, med över 67 000 kvadratmeter kontor, laboratorium och produktionsytor. Genom etableringarna av kontorsfastigheterna Grow samt Grow Hotel kommer området som helhet att bindas samman.

– Med Grow skapar vi något som kommer att bidra stort till området både genom den service som tillförs men också tack var det arkitektoniska uttrycket och den utveckling av gångstråk och grönområden som också planeras, säger Maria Lidström.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige