Image

Hemsö och Hemfosa i affär om 4,4 miljarder kronor

Transaktioner Hemsö och Hemfosa genomför en bytesaffär. Hemfosa köper för närmare 3,3 miljarder och Hemsö för drygt 1,1 miljarder kronor.
Publicerad den 19 November 2014
Jens Engwall. Bild: Hemfosa
Jens Engwall. Per Berggren. Bild: Hemsö
Per Berggren.

Hemfosa köper 60 samhällsfastigheter på elva orter i Sverige, medan Hemsö köper en tomträtt i Huddinge.

Fastigheterna som Hemfosa köper ligger i Härnösand (37 fastigheter), Sundsvall (3), Umeå (5), Karlskrona (2), Umeå (5), Eksjö (1), Uppsala (2), Sollentuna (1), Mariestad (3), Finspång (4), Stockholm (1) och Malmö (1). Fastigheterna har ett underliggande fastighetsvärde om 3 266 miljoner kronor.

Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 275 000 kvadratmeter. Hyresgästerna är till övervägande del kommunala verksamheter, som äldreboenden, skolor och vårdinrättningar, men omfattar även Polismyndigheten och Domstolsverket.

Uthyrningsgraden uppgår till 98 procent och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, uppgår till 9,0 år.

Under Hemsös ägoperiod har över 100 miljoner investerats för att möta hyresgästers behov av verksamhetsanpassade och moderna lokaler.

– Vi är mycket glada över att kunna genomföra denna strategiska affär och därmed kraftigt expandera vårt bestånd med samhällsfastigheter bland annat inom området vård och skola. Förvärvet är ett viktigt steg i Hemfosas strategi för tillväxt och fokusering på området samhällsfastigheter, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.

Samtidigt säljer Hemfosa life science-fastigheten Novum (tomträtten till Medicinaren 19) i Huddinge med ett underliggande fastighetsvärde om 1 130 miljoner kronor till Hemsö.

Fastigheten ligger i direkt anslutning till Hemsös och Sveanors miljardsatsning Technology for Health i Huddinge utanför Stockholm. Affären stärker än mer Hemsös satsning på fastigheter för vård, forskning och utbildning.

- Förvärvet av Novum är strategiskt viktigt samtidigt som avyttringarna skapar förutsättningar för en effektivare förvaltning säger Hemsös vd Per Berggren.
Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket. Tillträde beräknas ske 17 december.

Catella Corporate Finance och Advokatfirman Glimstedt har bistått Hemsö vid affären.

Savills agerade rådgivare till Hemsö i samband med förvärvet.

FAKTA/ De största fastigheterna som Hemfosa köper:
# Karlskrona 3:3, skola på Arenavägen i Karlskrona – 30 876 kvadratmeter.
# Inspektorn 11, skola på Brunnshusgatan i Härnösand – 24 087 kvadratmeter.
# Bremen 3, rättsväsende på Tegeluddsgatan i Stockholm – 21 168 kvadratmeter.
# Fastlandet 2:84, skola på Hospitalsgatan i Härnösand – 12 367 kvadratmeter.
# Solen 15, skola på Södra Vägen i Härnösand – 10 869 kvadratmeter.
# Geresta 1, skola på Rosenbäcksallen i Härnösand – 10 392 kvadratmeter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Hemfosa Fastigheter AB på Branschguiden

Hemfosa är ett svenskt börsnoterat fastighetsbolag inriktat på samhällsfastigheter i Norden med stat och kommun som största hyresgäster. Som specialister på att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter är vi en naturlig partner till stat, kommuner och landsting, företag samt organisationer med verksamhet inom samhällsservice.

Fastigheter för vård och omsorg, rättsväsende, utbildning och andra viktiga aktörer för samhället är Hemfosas expertområde. Idag är vi en av Sveriges största privata ägare av samhällsfastigheter.

I våra lokaler arbetar de som utb...

Läs mer om Hemfosa Fastigheter AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här går affärerna för Croisette

Bolag Fastighetssverige diskuterar med Nesme Jari som är Senior Associate Leasing vid Croisette. Det här arbetar de med just nu, så här ser kontorsmarknaden ut och på det här sättet fyller de upp tomma butikslokaler.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY