Image
Tensta gymnasium.
Tensta gymnasium. Bild: Hemsö

Hemsö köper Tensta gymnasium

Transaktioner Hemsö förvärvar fastigheten Lilla Tensta 1 som omfattar byggnaderna Tensta gymnasium och Tensta Träff av Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB). Vid tillträdet påbörjar Hemsö en omfattande renovering för att varsamt återställa byggnaderna till toppskick. Visionen är att Tensta gymnasium återigen ska sjuda av liv och präglas av högkvalitativ utbildning.
Publicerad den 11 November 2021

De blåklassade byggnaderna ritades av arkitekten Gösta Uddén och är en blandning av modernism och traditionell asiatisk arkitektur. Skolan invigdes 1984 men står tom sedan 2019. I Tensta Träff finns i dag ett bibliotek samt föreningsverksamhet.
– Vi tror på Tensta och då är tillgången till god utbildning en nyckelfaktor för framtidstro och positiva livsval. Vår vision är att återupprätta Tensta gymnasium genom att skapa ett skolcampus med högkvalitativ utbildning där elever i alla åldrar och från hela Stockholm möts. Skola på dagen och föreningsliv på kvällen skapar trygghet med liv och rörelse under stor del av dygnet. Genom denna långsiktiga och stora investering i Tensta kan vi tillsammans med samarbetspartners göra stor skillnad för eleverna, deras familjer och samhället i stort, säger Nils Styf, vd, Hemsö.
– Vi är glada över att ha fått en så långsiktig och professionell köpare. Försäljningen innebär att lokalerna återigen kan fyllas med verksamheter som skapar liv och rörelse på platsen. Samtidigt frigör SISAB resurser som ska läggas på vår kärnverksamhet, som är att bygga och renovera kommunala skolor och förskolor. Detta gäller inte minst i Järva-området, säger Peter Jönsson (M), styrelseordförande, SISAB.

Tensta gymnasium och Tensta Träff omfattar drygt 21 000 kvadratmeter. Dialog med potentiella hyresgäster och det lokala föreningslivet pågår.
– Vår tanke är att grundskola, gymnasium och kanske även vuxenutbildning/högskoleutbildning ska inrymmas i lokalerna. Samtidigt eftersträvar vi en bred dialog med skoloperatörer och lokalsamhället. Det gäller även föreningslivet i Tensta Träff. Tenstabornas behov och önskemål är betydelsefulla, säger Nils Styf.

Förvärvet är villkorat av beslut i kommunfullmäktige som förväntas i början av 2022. Preliminärt tillträde är satt till mars 2022. Skolbyggnaden beräknas vara klar för inflyttning till höstterminen 2023.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige