Image
Caroline Arehult.
Caroline Arehult. Bild: Hemfosa

Hemfosa: Ny strategi och mål, lägre utdelningsandel

Bolag Hemfosa Fastigheter har, efter beslut om utdelningen av Nyfosa till stamaktieägarna, arbetat med att ta fram en strategi och affärsplan för de kommande åren. Processen har resulterat i en uppdaterad strategi, nya finansiella mål och en ny utdelningspolicy som nu antagits av Hemfosas styrelse. Målen innefattar bland annat en tillväxt i fastighetsportföljen från drygt 35 till 50 miljarder kronor i fastighetsvärde inom fem år. Bolagets utdelningsstrategi ändras – från att ha ambitionen att dela ut 60 procent av utdelningsbart resultat till 40 procent.
Publicerad den 24 Januari 2019

Ansatsen i den nya strategin är att Hemfosa ska växa och göra en bra verksamhet ännu bättre. Hemfosa ska stärka den marknadsledande ställningen i Sverige och Norge samt ta väsentliga steg i Finland genom ökad aktivitet och närvaro på den finska marknaden. Ambitionen är att ta tillvara tillväxtmöjligheter då behovet av samhällsfastigheter ökar på samtliga tre marknader till följd av en växande befolkning och förändrad demografi samt ett ökat skifte från offentligt till privat ägande av samhällsfastigheter när stat, kommun och landsting fokuserar på sina kärnverksamheter. Målet är att Hemfosas fastighetsbestånd inom fem år ska öka från 35 till 50 miljarder kronor – en tillväxt som ska ske med god lönsamhet och bibehållen låg risk.

Styrelsen i Hemfosa Fastigheter har fattat beslut om följande mål och utdelningspolicy:
# Växa till 50 mdkr i fastighetsvärde inom fem år
# Utdelningsbart resultat per aktie (förvaltningsresultat exklusive resultatandel från joint ventures och efter betald skatt) ska öka med minst tio procent per år i genomsnitt.
# Utdelningen ska uppgå till cirka 40 procent av utdelningsbart resultat.

– Behovet av samhällsfastigheter är fortsatt stort på alla våra tre marknader och kommer öka de närmaste åren. Det innebär goda möjligheter för Hemfosa att stärka rollen som långsiktig och drivande samarbetspartner för våra hyresgäster inom stat, kommun, landsting och andra samhällsverksamheter. Med en tydligare specialisering på samhällsfastigheter sätter vi nu en ambitiös plan för fortsatt tillväxt, genom förvärv och med en ökad andel projektutveckling, med fortsatt god lönsamhet, säger Caroline Arehult, vd för Hemfosa Fastigheter.

– Hemfosa ska fortsätta vara ett bolag med god avkastning till aktieägarna genom värdeskapande och genom utdelning samt med låg operationell risk. Den nu presenterade strategin tar tillvara existerande tillväxtmöjligheter på ett balanserat sätt med fortsatt fokus på lönsamhet och bibehållen stark finansiell position. Vi har alla förutsättningar att stärka vår ledande position som specialist inom samhällsfastigheter i Norden, kommenterar Bengt Kjell, styrelseordförande i Hemfosa Fastigheter.

Den planerade tillväxten ska ske genom förvärv och projektutveckling. Den övervägande delen av tillväxten ska ske genom förvärv av fastigheter. Projektutvecklingen kommer att utgöra en ökande andel av Hemfosas tillväxt, cirka en tredjedel av tillväxten under perioden. Bolaget avser att ta en tydlig position inom projektutveckling för samhällsfastigheter genom samarbeten och med successivt utökade egna resurser, med egenutvecklade koncept, genom markanvisningar och egna befintliga fastigheter.

Erfarna medarbetare och en stark egen lokal organisation ska fortsätta generera affärer och ytterligare stärka relationerna till hyresgästerna. Bolaget ska fortsätta arbeta effektivt och långsiktigt med en platt organisation av drivna medarbetare som tar stort ansvar. Genom att kombinera Hemfosas entreprenörsanda med ökad struktur kan verksamheten skalas upp och den snabba och affärsmässiga organisationen bibehållas. Hemfosa ska förvalta, utveckla och investera långsiktigt och hållbart. Hållbarhet är en naturlig och integrerad del i verksamheten och alla affärsbeslut.

Hemfosa ska fortsätta vara ett bolag med god avkastning och låg operationell risk. För att fånga existerande tillväxtmöjligheter med bibehållen stark finansiell position och utan utspädning för aktieägarna, reviderar Hemfosa sin utdelningspolicy till att dela ut cirka 40 procent av utdelningsbart resultat.

Hemfosas ledning och styrelse bedömer att bolagets tillväxtstrategi i kombination med en god utdelning kommer att vara den mest värdeskapande för aktieägarna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige