Image
Caroline Arehult, vd för Hemfosa.
Caroline Arehult, vd för Hemfosa. Bild: Hemfosa

Hemfosa köper för 575 miljoner

Transaktioner Förvärven i Sverige och Norge kompletterar befintlig portfölj väl på orter där Hemfosa redan äger fastigheter och innebär potential för utveckling. Samtidigt tar Hemfosa sitt första steg in i förskolesegmentet i Finland med ett förvärv av fyra förskolor i Uleåborg.
Publicerad den 29 April 2019

Det totala underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 575 miljoner kronor och de årliga hyresintäkter ligger på cirka 42 miljoner kronor.

I Motala har Hemfosa förvärvat fyra fastigheter om totalt cirka 12 800 kvadratmeter. Fastigheterna ligger i centrala Motala och hyser skolor, offentliga kontor och kommersiella kontor. Bland hyresgästerna återfinns Motala kommun och AcadeMedia. Den genomsnittliga återstående avtalstiden är 2,2 år. Tillträde är planerat till den 3 juni 2019.

I Tønsberg och Sarpsborg, båda i Stor-Osloregionen, har Hemfosa förvärvat två fastigheter med fem byggnader i centralt läge om totalt cirka 16 100 kvadratmeter. De fullt uthyrda fastigheterna har en återstående avtalstid om 9,5 år och bland hyresgästerna återfinns Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap, Valgdirektoratet, Tønsbergs Stift och NAV Arbeids- og Velferdsforvaltningen. Betydande synergieffekter möjliggörs genom närhet till Hemfosas befintliga fastigheter samtidigt som båda fastigheterna erbjuder potential för utveckling genom tillbyggnation. Tillträde skedde under december 2018 och april 2019.

Hemfosa har även förvärvat fyra förskolor i Uleåborg, Finlands femte största stad som ligger i den snabbt växande regionen Norra Österbotten. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 1 600 kvadratmeter och den genomsnittliga återstående avtalstiden uppgår till 12,9 år. Fastigheterna är fullt uthyrda till Touhula, Finlands största privata förskoleoperatör. Tillträde skedde under februari 2019.

– Vi är nöjda att vi genomfört förvärv på alla våra tre marknader. Ambitionen är att hålla ett högt tempo på förvärvsmarknaden och vi fortsätter att utvärdera ett stort antal affärer. Vi är också glada att vi nu tar ett steg in i en för oss ny intressant region i Finland genom förvärvet av en mindre portfölj av moderna förskolefastigheter med långa hyresavtal i den snabbt växande regionen Uleåborg, kommenterar Caroline Arehult, vd för Hemfosa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige