Image
Helsingborgshem lanserar Sällbo – där unga och gamla ska bo tillsammans.
Helsingborgshem lanserar Sällbo – där unga och gamla ska bo tillsammans. Bild: Helsingborgshem

Helsingborgshem lanserar Sällbo – blandar unga och gamla

Bostäder Helsingborgshems nya koncept Sällbo på Fredriksdal består av 51 lägenheter som hyrs ut till personer som är 70+ eller mellan 18 och 25 år, däribland unga vuxna som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Detta gör Sällbo till ett unikt boende där integration och social samvaro står i fokus.
Publicerad den 16 April 2019

Sällbo öppnar i det före detta Fredriksdalshemmet som under 2019 byggs om från vårdboende till sällskapsboende. Förutom den egna lägenheten har hyresgästerna tillgång till drygt 500 kvadratmeter gemensamma ytor som exempelvis kök, vardagsrum, träningsrum, spelrum och bibliotek. De gemensamma rummen är konceptinredda och ger hyresgästerna förutsättningar för aktiviteter och social samvaro över generationsgränserna.

– Genom att bo tillsammans och ha möjligheter att umgås genom sociala aktiviteter hoppas vi kunna öka integrationen mellan de här grupperna som ofta saknar naturliga tillfällen att mötas, säger Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem.

Lägenheterna är tvåor med balkong eller uteplats. Storleken varierar mellan 36 och 49 kvadratmeter och månadshyran från 4 650 till 5 410 kronor. I hyran ingår el, vatten, värme och källarförråd. Preliminär inflyttning är den 1 december 2019.

Intresseanmälan öppnade i mitten av februari och intresset är stort för de 51 lägenheterna. Uthyrningsprocessen ser annorlunda ut än för Helsingborgshems vanliga hyreslägenheter och baseras på intresseanmälan och personliga intervjuer istället för köpoäng.

– Detta är ett nytt och unikt boendekoncept där den sociala aspekten är i fokus. För att boendet ska fungera och hyresgästerna trivas är det viktigt att hitta en varierad sammansättning av hyresgäster. Därför har vi valt att använda oss av en intresseanmälan där de sökande får svara på ett antal frågor, och sedan träffar vi de som är aktuella för en personlig intervju. Först därefter görs urvalet av hyresgäster, säger Dragana Curovic.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så kan det nya megabolaget styras framöver

Bolag En sammanslagning av Kungsleden och Castellum skulle skapa Nordens största noterade kommersiella fastighetsbolag med en fastighetsportfölj värd hela 157 miljarder kronor. Fastighetssverige berättar mer om hur det potentiella megabolaget kan komma att styras.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY