Image

Heimstaden köper CA:s bestånd i Karlskrona för 690 miljoner

Transaktioner Beståndet består av 14 fastigheter och inkluderar bland annat Wachtmeistergallerian. Den totala ytan uppgår till 43 400 kvadratmeter. - Detta förvärv kompletterar på ett bra sätt vårt nuvarande förvaltningsbestånd i Karlskrona, som ägs av Nordhalla-koncernen, säger Fredrik Årman, senior investment manager i Heimstaden.
Publicerad den 9 November 2015

Beståndet består av blandfastigheter, både bostadslägenheter och centrala kommersiella lokaler, och inkluderar bland annat Wachtmeistergallerian centralt på Trossö. Tillträde beräknas ske den 15 december 2015. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 690 miljoner kronor.

- Vi gjorde vårt första förvärv i Karlskrona 2007 och har sedan dess velat komplettera beståndet med ytterligare centrala fastigheter. Det känns bra när vi nu fick chansen att förvärva CA-fastigheters välskötta bestånd med en merpart av fastigheterna belägna på Trossö, säger Fredrik Årman och fortsätter:

- Vi tar vid och fortsätter CA Fastigheters arbete, som pågått i mer än 25 år, med att utveckla Karlskrona som ort och stadskärna. Med hjälp av, och tillsammans med, den lokala organisationen i Karlskrona, som följer med över i förvärvet ser vi fram emot övertagandet.

Försäljningen innebär att all personal inom CA Fastigheters region Karlskrona övergår till Heimstaden AB och att CA Fastigheter därmed lägger ner sitt kontor i Karlskrona. CA Fastigheter kommer fortsatt att äga tre projektfastigheter i Karlskrona vilka inte kommer påverkas av försäljningen till Heimstaden. En av dessa är del av fastigheten Nordstjärnan 32 på vilken kommer uppföras ett bostadsrättsprojekt. Därutöver behålls dels fastigheten Spårvägen 9 samt CA koncernens mark i Trummenäs där utveckling och försäljning av villatomter pågår. Av förvaltningsfastigheterna kvarstår fastigheten Bokbindaren 2 i CA koncernens ägor.

Dessa projekt och fastigheter kommer fortsättningsvis att hanteras av personal på CA koncernens huvudkontor i Kalmar.

– Vi har en ambition att fokusera våra fastighetsinvesteringar till större orter där vi bedömer att de makroekonomiska förutsättningarna är bättre. Denna försäljning är i linje med detta, säger CA Fastigheters vd Johan Damne.

CA Fastigheter AB har en mycket lång historia i Karlskrona och var i stort sett ensamma om att under slutet av 1980-talet i spåren av varvskrisen göra stora investeringar i staden. Förutom förvärv av förvaltningsfastigheter är det sannolikt främst genom omdaningen och uppbyggnaden av kv Wachtmeister, vilket slog upp portarna 1988, som CA koncernen gjort avtryck i Karlskrona. Kv Wachtmeister har sedan dess varit den ledande kommersiella gallerian i staden.

– Vi har verkat länge i Karlskrona och har starka känslor för staden, våra kunder och inte minst vår personal som gjort ett fantastiskt arbete under alla år. Nu väljer vi dock att avyttra våra förvaltningsfastigheter för att investera i andra marknader. Vi kommer dock att behålla våra projektutvecklingsfastigheter och bedömer att vi inom kort kommer att påbörja byggnationen av projektet Nordstjärnan 32 vilket är ett nybyggnationsprojekt av bostadsrätter i Karlskronas absoluta centrum, säger Johan Damne och fortsätter:

– När vi nu avyttrar våra förvaltningsfastigheter gör vi det med vissheten att Heimstaden kommer att fortsätta förvalta dessa på bästa sätt för våra kunder och för staden som helhet.

Rådgivare till CA Fastigheter AB har varit Catella Corporate Finance samt Glimstedt Advokatbyrå.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så påverkas marknaden av Amazons intåg

Handel Efter år av spekulationer och väntan har Amazon nu lanserats i Sveriges. Emma Hernell, vice vd för HUI Research, berättar för Fastighetssverige om handelskonsekvenserna av Amazons etablering, hur köpmönstren kan förändras och vilka konsumtionssegment som framför allt utmanas av den amerikanska jätten.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY