Fastighetsbolaget ByggVesta och energibolaget E.ON gör en gemensam satsning på förbränning av havreskal. Genom enkla anpassningar av förbränningsprocessen erhålls en högkvalitativ mikrosilika vilken kan ersätta vanlig cement och därmed ge ett lägre koldioxidavtryck vid betongproduktion. Samtidigt ger förbränningsprocessen varmvatten till fjärrvärmekunderna i området.
– Vi tror att branschöverskridande samarbeten är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen i samhället. Detta är ett gott exempel på hur innovation kan skapa synergieffekter för flera branscher, säger Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg ByggVesta.
En avsiktsförklaring om samarbetet är påskriven och tester av förbränningen inleds efter sensommarens svenska havreskörd. Havreskal är idag en restprodukt med låg nyttjandegrad och satsningen på mikrosilika ses därmed som en viktig framtidssatsning för både E.ON och ByggVesta.
– Det här är ytterligare ett exempel på att E.ON tillsammans med olika partner testar innovativa och hållbara lösningar som både bidrar till sänkta koldioxidutsläpp inom flera sektorer och till mer återvunnen fjärrvärmeproduktion, säger Anette Blücher, chef E.ON Energiinfrastruktur.
Enligt beräkningar kan cementmängden halveras genom inblandning av mikrosilika, från runt 400 kg till cirka 200 kg cement per kubikmeter betong. Därmed är det möjligt att kraftigt sänka koldioxidavtrycket. Betongelement gjutna med denna typ av betong, Agri-Betong, har redan testats i flera av ByggVestas bostadsprojekt med mycket gott resultat.
Förbränningstesterna inleds i E.ONs värmeanläggning vid COOP centrallager i Upplands-Bro. Målet för parternas samarbete och tester är att om möjligt, i ett senare skede skala upp för en industrialiserad process.
Sverige Uthyrningschef på Croisette, matinfluencer med nära 130 000 följare och författare är tre delar i det som beskriver Jennifer Eriksson. Hon berättar för Fastighetssverige vad hon lärt sig av att bolla de delarna samtidigt, vilka fenomen hon noterar på uthyrningsmarknaden nu och känslorna inför att den andra kokboken nu är på väg mot bokhyllorna. Samt vad hon skulle bjuda på till en person hon imponeras av i branschen och ett recept som hon också delar till Fastighetssveriges läsare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.