Byggnaden ska ligga på Lindhagensgatan, intill Essingeleden. Den ska rymma en ny brandstation, en samverkanscentral för polis, ambulans, brandkår och trafikledning, kontorslokaler samt restauranger, caféer och andra mötesplatser. Ovanpå byggnaden planeras för Stockholms första takpark, öppen för allmänheten.
– Med den här byggnaden bidrar vi både till en tryggare region och till utvecklingen av Stockholms stadsmiljö. Genom att anlägga Stockholms första takpark visar vi att det finns många sätt att se till att Stockholm fortsätter att vara en grönskande stad, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).
– Det är bra att vi kan använda den här tomten för så många viktiga funktioner. Här får vi en högteknologisk samverkanscentral och en toppmodern brandstation samtidigt som vi utvecklar en snabbt växande del av innerstaden med kontor, restauranger och en park 60 meter över marken, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.
– Huvudstadsregionen måste vara bäst i klassen på krishantering. Utgångspunkten är samverkan i vardagen och utifrån det bygger vi vår krisberedskap. De aktörer som samlokaliserar sig kommer att kunna bidra till en effektivare larmhantering och informationsutbyte till nytta för regionens invånare, säger Hans Spets, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholms län.
Stadsbyggnadskontoret inleder omedelbart samråd för det framtagna planförslaget. Byggstart kan ske tidigast 2014, vilket skulle innebära inflyttning under 2016.
Ansvarig byggherre är Stockholms stad genom Fastighetskontoret.
I projektet som rör samverkan mellan olika räddningstjänster och trafikledning samarbetar Stockholms stad med ett antal olika samhällsaktörer: Länsstyrelsen, tio kommuner i Storstockholms brandförsvar, Södertörns brandförsvarsförbund, Brandkåren Attunda, Räddningstjänsten Norrtälje, Stockholms läns landsting, Storstockholms Lokaltrafik, Trafikverket, SOS Alarm, Polisen, Stockholms Hamnar och Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap.
White ansvarar för utformning och designen av det nya landmärket.
- Detta är ett av Stockholms mest spännande uppdrag. Vi är stolta över förtroendet att skapa en unik byggnad med tydlig grön profil, säger Monica von Schmalensee, vd för White.
- Det är en stark och unik byggnad ur många aspekter. Det mest anslående är utan tvekan takterrassen, ett unikt offentligt grönt rum med utblickar över taklandskapet i alla vädersträck, säger Linda Thiel, ansvarig arkitekt på White i Stockholm.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.