Image

Här är nomineringarna till Kasper Salin-priset 2013

Bygg/Arkitektur Nu har juryn för Kasper Salin-priset valt ut årets fem bästa byggnadsverk.
Publicerad den 24 Oktober 2013

Kasper Salinpriset är landets förnämsta utmärkelse inom arkitektur och har delats ut sedan 1962.

Gemensamt för många av de projekt som nominerats i år är att de präglas av en konsekvens i valen genom hela processen – från idé till färdig byggnad. Redan tidigt har det funnits en tydlig vision som man målmedvetet har arbetat mot. Kvaliteter har närmast lagts till än tagits bort. För detta krävs en envishet men också en förståelse och kommunikation mellan byggherre och arkitekt.

– Det är med stor glädje vi presenterar årets nominerade till Kasper Salin-priset. Vi har haft många föreslagna projekt och juryn har besök, 19 byggnadsverk alla av genomgående mycket hög kvalitet. Av dessa har vi valt fem, säger Carmen Izquierdo, ledamot i juryn och förra årets pristagare.

Vinnaren av Kasper Salin-priset presenteras på Arkitekturgalan den 8 november 2013, på Waterfront i Stockholm.

De nominerade är:

¤ NATURUM KOSTERHAVET, Koster
Naturum Kosterhavet är en del av Naturvårdsverkets satsning på att skapa utställningsbyggnader som ger introduktion och kunskap till dem som vill besöka Sveriges många unika naturmiljöer. Detta naturum har färdats en lång väg innan det fann sin plats i Ekenäs på Koster. Här har byggnaden inpassats fint i en miljö av fiskebodar och sommarhus. Inlevelsefullt har omgivningens karaktärer med trä, falurött och små volymer tagits upp i den nya byggnaden.
Arkitekt: White arkitekter AB.
Byggherre: Naturvårdsverket genom Länsstyrelsen i Västra Götaland.

¤ TULLHUSBRON, Norrköping
Tullhusbron är en gång- och cykelbro som elegant förbinder innerstaden med Strömsholmen i centrala Norrköping. Det är en efterlängtad förbindelse som har fått en elegant gestalt.
Arkitekten har konsekvent arbetat med stålet både i konstruktionen och i gestaltningen, vilket ger projektet en tydlig helhetslösning med en stark karaktär.
Arkitekt: Erik Andersson Arkitekter.
Byggherre: Norrköpings kommun.

¤ KVILLE SALUHALL, Göteborg
Kvillebäckens saluhall ligger i Centrala Älvstranden som är ett viktigt utvecklingsområde för Göteborg. Saluhallen är en av de första byggnaderna i den nya stadsdelen och ger ett anslag till fortsättningen. Projektet är resultatet av en allmän arkitekttävling.
Byggnaden är till synes enkel i sin komposition och karaktäriseras av det göterborgstypiska gula teglet som i denna byggnad fått ett helt nytt raffinemang.
Arkitekt: Gustav Appell Arkitektkontor.
Byggherre: Älvstranden utveckling AB.

¤ SKOGSKREMATORIUM II, Stockholm
En sten i skogen var mottot på det vinnande förslaget i den arkitekttävling som Stockholms Kyrkogårdsförvaltning anordnade 2009.
Denna byggnad upptas till den största delen av en teknisk process som innebär att man måste planera för ett rationellt flöde med höga krav på arbetsmiljö, rening, kalla och varma rum och hygien. Allt detta finns och är funktionellt ordnat. Mitt i rationaliteten utstrålar byggnaden ett lugn och en trygghet vilket ger förtroende för processen och ett stöd både för dem som ska arbeta med de avlidna på ett värdigt sätt och de anhöriga som väljer att besöka byggnaden.
Arkitekt: Johan Celsing Arkitektkontor.
Byggherre: Stockholms Kyrkogårdsförvaltning.

¤ BILDMUSEET, Umeå
Sedan 2012 har bildmuseet en ny byggnad i Umeås nya konstnärliga campus vid älven med konst-, arkitektur- och designhögskolorna som närmaste grannar. Bildmuseet är ett centrum för samtidskonst och visuell kultur. Här visas utställningar med samtida internationell konst, fotografi, arkitektur och design tillsammans med historiska tillbakablickar.
På en relativt trång tomt har arkitekterna valt att bygga ett högt hus som de utnyttjat för att skapa en spännande vandring upp genom byggnadens vackra utställningsrum.
Arkitekt: Henning Larsen Architects och White Arkitekter.
Byggherre: Balticgruppen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige