Image

Här är Europas mest eftertraktade logistiklägen

Bolag Prologis, Inc har släppt en rapport om Europas mest eftertraktade logistiklägen. Norrköpingsområdet rankas högst i Sverige, med en 62:a plats.
Publicerad den 31 Juli 2013

Rapporten bygger på en undersökning där 160 respondenter, bestående av bland andra speditörer, återförsäljare och 3PL-företag, har fått rangordna 100 orter i 22 länder.

– Undersökningen är fokuserad på de dominerande ekonomierna och de totala flödena i Europa. Sverige har en högt utvecklad logistik för att industri- och handelsföretag ska kunna konkurrera på den europeiska marknaden. Stockholm, Jönköping, Göteborg och Norrköping är knutpunkter för den nordiska marknaden och dessa orter är även med på listan över de 100 mest eftertraktade logistiklägena i Europa, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

Norrköpingsområdet hamnar på plats 62 i rangordningen, Stockholmsområdet på plats 70, Göteborgsområdet på plats 72 och Jönköpingsområdet på plats 83.

Det mest eftertraktade logistikområdet i Europa är Venlo i sydöstra Holland, nära gränsen till Tyskland.

I detta område förvaltar Prologis 107 000 kvadratmeter av de totalt 1,3 miljoner tillgängliga kvadratmeterna.

På andra plats hamnar Antwerpen/Bryssel-området i Belgien och på tredje plats Rotterdam i Holland.

På plats fyra återfinns det tyska Rhein/Ruhr-området och på plats fem den spanska huvudstaden Madrid.

Prologis rapport rangordnar också framtidens mest eftertraktade logistiklägen och enligt respondenterna kommer holländska Venlo att vara mest eftertraktat även år 2018.

Rangordningen av logistiklägen gjordes enligt kriterierna ”närhet till kunder och leverantörer”, ”tillgång på arbetskraft och myndigheters/politiska beslutsfattares flexibilitet”, ”tillgång på mark/befintliga lager och fastighetskostnader” samt ”kvalitet och närhet till infrastruktur, inklusive ekonomiska nätverk och tillgång till strategiska transporter”.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Prologis Norden på Branschguiden

Prologis, med huvudkontor i USA, är den ledande globala leverantören av logistikfastigheter. Företaget äger och förvaltar omkring 63,9 miljoner kvadratmeter moderna logistikfastigheter i 19 länder världen över. Prologis logistikparker ligger alltid i närheten av flygplatser, hamnar och/eller motorvägar för bästa transportmöjligheter.

I Sverige äger och förvaltar Prologis cirka 483,000 kvadratmeter. Prologis Norden har varit aktivt på den nordiska marknaden sedan 2002.

Läs mer om Prologis Norden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige