Image
Årets bygge blev Aula Medica i Solna.
Årets bygge blev Aula Medica i Solna. Bild: Felix Odell

Här är Årets bygge

Event I går kväll delades priset Årets bygge ut. Vinnare blev Aula Medica som Akademiska Hus uppfört åt Karolinska Institutet på Campus Solna.
Publicerad den 1 April 2014
Aula Medica. Bild: Felix Odell
Aula Medica. Årets bygge blev Aula Medica i Solna. Bild: Felix Odell
Årets bygge blev Aula Medica i Solna.

Bland totalt 20 nominerade projekt stod det igår kväll klart att det var profilbyggnaden Aula Medica, ritad av Wingårdhs Arkitektkontor, som vunnit juryns gunst. Motiveringen lyder:

”Projektet präglas av nytänkande, öppenhet och kreativitet, där byggnadens avancerade utformning hade sin motsvarighet i byggprocessens goda logistik och planenliga genomförande. En djärvt lutande byggnadskropp som utmanande tar plats och hävdar sig i en krävande omgivning. I ett ovanligt grepp i samverkan med glaskonstnären Ingegerd Råman har Aula Medica fått sin personliga inramning.”

- Det är en enormt stor ära för oss. En fantastisk byggnad, ett unikt projekt och ett mycket gott samarbete har möjliggjort denna byggnad i absolut världsklass. Den förstärker universitetshuvudstaden Stockholm som en ledande kunskapsregion, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

I höstas stod KI:s nya aula, med sin spektakulära glasfasad, klar vid Solnavägen, mitt emot det som ska bli universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna. Byggnaden har en bruttoarea på 13 730 kvadratmeter fördelad på sju våningsplan och tar upp emot upp 1 000 besökare i det väl tilltagna aularummet. Den har miljöcertifierats enligt Green Building, EU:s system för energieffektiva byggnader.

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Möjligheter till en miljon bostäder i goda lägen

Bygg/Arkitektur 100 år av byggande för bilen – det är vad stadsforskaren och doktorn i stadsplanering, Alexander Ståhle, menar att vad vi gjort. Men vad människor eftersöker i sin bostad är inte parkeringar och stora vägar. "Med 90 procents säkerhet kan vi säga vad en fastighet är värd utifrån hur den ligger i förhållande till grönska och natur", säger Alexander Ståhle.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige