– Virtual reality-tekniken kommer att underlätta förståelsen för den fastighet vi ska bygga. Vi kan på ett helt nytt sätt involvera verksamheten som ska använda byggnaden. Vi får en gemensam bild av hur det kommer att se ut när bygget är klart. Det handlar om att bygga rätt, utnyttja ytorna på bästa sätt och optimera driftskostnaderna för fastigheten, säger Patrick Kristensson, förvaltningschef på Halmstads kommuns fastighetskontor.
Med VR-glasögonen på promenerar han inne i det framtida Kattegattgymnasiet, som just nu håller på att byggas IRL. Med lugna handrörelser styr han skärmarna framför sig och går igenom gymnasieskolans entré, kafé och lektionssalar för att få en uppfattning om hur funktion och design fungerar och harmonierar. Han kan också välja att gå in i byggnaden på djupet och se till exempel byggnadernas ventilations- och elkonstruktioner. Allt i skala 1:1.
– Halmstad är först i Kommunsverige med att använda tekniken på det här sättet. På fastighetskontoret såg vi ett behov av att förbättra processen kring kommunens byggprojekt. VR-studion ger oss verktyg till gemensam kommunikation med alla som är inne i den komplicerade byggprocessen. Arkitekter, konsulter, entreprenörer och verksamhetsutövare har möjlighet att uppleva bygget i full skala. Om något i processen inte fungerar är det enkelt att ändra i till exempel en konstruktion eftersom vi i det läget inte ens har tagit det första spadtaget, säger Patrick Kristensson.
Han ser stora värden för Halmstads kommun att använda VR-studion också i stadsutveckling och stadsplanering. Det nya området Tullkammarkajen är ett exempel. En fullskalig modell av en ny stadsdel som innehåller alltifrån byggnadshöjder, infrastruktur och grönområden till klimatanpassningsåtgärder och tillgänglighet kan skapa en helt ny förståelse för området och dess karaktär och på nytt sätt involvera invånare, näringsliv, kulturliv och andra intressenter i utvecklingen av staden.
– Kostnaderna för att testa i VR är minimala jämfört med att testa i verkligheten. Vi har investerat i virtual reality för att vi ser helt nya möjligheter med så kallad co-creation, medskapande, där det offentliga, investerare, företag och invånare utifrån gemensamma utgångspunkter skapar framtidens Halmstad, säger Patrick Kristensson.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.