Image

Gör sitt första förvärv i Sverige

Transaktioner Northern Horizons nya specialiserade fond Nordic Aged Care köper ett äldreboende i Kristianstad av Skanska för 150 miljoner kronor. Det är Northern Horizons första köp i Sverige.
Publicerad den 24 November 2016
Northern Horizon köper ett äldreboende under uppförande av Skanska. Bild: Skanska
Northern Horizon köper ett äldreboende under uppförande av Skanska.

Northern Horizon är en oberoende förvaltare av reala tillgångar med ett fokus på specialiserade strategier i norra Europa. Northern Horizon har sedan 2007 utvecklat och förvärvat mer än 60 vårdboenden genom sina två tidigare institutionella fastighetsfonder med fokus på vårdboenden. Totalt förvaltar Northern Horizon för tillfället sex fastighetsfonder och tre ”separate account” mandat med ledande europeiska institutioner som investerare.

Företaget har ungefär 50 medarbetare med kontor i Köpenhamn, Helsingfors, Stockholm, Berlin, Vilnius, Tallinn och St. Petersburg.

Fonden Nordic Aged Care köper nu ett äldreboende under uppförande av Skanska.

Äldreboendet planeras stå klart i september 2017, då också tillträde sker. Byggnaden kommer när den är färdigställd att omfatta 54 äldreboendeplatser, och en uthyrbar yta om cirka 3 600 kvadratmeter.

Attendo driver verksamheten med ett långt hyresavtal.

– Vi har nu utvecklat ett flertal äldreboenden tillsammans med olika operatörer, bland annat Attendo. Vi har tillsammans med dem fått en stor och värdefull kunskap om en hållbar produkt, vilket är positivt för våra kunder, säger Hanna Lindbladh, projektchef, projektutveckling Skanska Sverige.

Northern Horizon planerar att genomföra flera liknande förvärv i Sverige under 2017.
- Denna fastighet passar väldigt bra in i vår strategi. I Kristianstad finns det en stor efterfrågan för denna typ av boende och staden har en positiv befolkningsutveckling. Fastigheten hyrs ut till ett av de marknadsledande vårdbolagen, som vi känner mycket bra och utvecklas och byggs av ett välrenommerat bolag med strävan att uppnå miljöklassning Leed Gold, säger Andreas Michelsson, portföljförvaltare i Nordic Aged Care.

- Vi är mycket nöjda över att göra vår första affär i Sverige och ser fram emot att genomföra fler liknande projekt inom en snar framtid, speciellt i Sverige och Finland. Det finns en stor brist på äldreboenden av hög kvalitet, som planeras enligt dagens och morgondagens behov. Det gäller i alla de nordiska länderna. Vi känner oss hedrade över att få vara med om att hitta lösningar till det som vi ser som en av de största samhälleliga och ekonomiska utmaningarna i Europa under de kommande tre decennierna: åldrandet av befolkningen som saknar motstycke i historien, tillägger Michael Schönach, fondförvaltare och verkställande direktör på Northern Horizon.

FAKTA/ Nordic Aged Care Fund
Nordic Aged Care är Northern Horizons senaste fastighetsfond, som är specialiserad på vårdboenden. Fonden strävar efter att hjälpa de nordiska länderna möta utmaningen av en åldrande befolkning genom att finansiera byggandet av moderna vårdboenden av hög kvalitet, som med långa avtal hyrs ut till såväl offentliga som privata aktörer. Nordic Aged Care förväntas förvärva en kombination av nybyggen, existerande objekt och utvecklingsobjekt. Efter första stängningen i maj 2016 har Nordic Aged Care för tillfället samlat in 163 miljoner euro i eget kapital från europeiska institutionella investerare och har som mål att uppnå 250 miljoner euro.

JLL var rådgivare till säljaren Skanska.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här vill Niam växa i Norge

Bolag Niam har adderat ytterligare en marknad till sin norska portfölj. Torstein Bomann-Larsen, Associate Director Transactions Norway på Niam, berättar för Fastighetssverige hur man ser på Bergenmarknaden, den nya investeringen samt var i Norge de letar efter nya investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY