Image

Genesta får AIFM-licens

Bolag Genesta har som första fastighetsfondförvaltare med fokus på Norden fått tillstånd att bedriva alternativa investerings-fonder under AIFM-direktivet.
Publicerad den 11 Juni 2014
David Neil Bild: Genesta
David Neil

Sedan finanskrisen har kraven ökat på högre kapitalisering och bättre reglering inom den finansiella sektorn, inkluderande riskkontroll, rapportering och transparens.
En del av Europas nya regelverk består av AIFM-direktivet (Alternative Investment Fund Manager), som reglerar tidigare oreglerade alternativa fondstrukturer som fastighetsfonder, private equity- och hedgefonder.

Efter den 22 juli 2014 begränsas möjligheterna för förvaltare att resa kapital för reglerade alternativa investeringar (fastighetsfonder, private equity- eller hedgefonder) utan att vara licensierade under AIFM-direktivet.

Genesta har nu certifierats enligt AIFM, vilket innebär att man kan genomföra kapitalanskaffningar inom EU samt förvalta icke-noterade fastighetsfonder.
Genestas förvaltningsbolag i Luxemburg skickade in sin ansökan till Finansinspektionen i Luxembourg (CSSF) i oktober 2013.

- Vi ville vara tidigt ute i vår process så att vi kunde ha ett godkännande innan tidsfristen gick ut den 22 juli 2014, säger John Jones, conducting Officer på Genesta.

Genestas rådgivare i processen har varit Arendt & Medernach och EY. De har bistått Genesta vid utvecklingen av de nya interna processerna inom transaktioner, riskkontroll och fastighetsförvaltning nödvändiga för att kunna möta det nya europeiska direktiven.

- Det nya sättet att arbeta på är inte bara viktigt från ett regulatoriskt perspektiv, utan även utifrån ett institutionellt investerarperspektiv som kräver en ökad riskmedvetenhet och en utökad kontroll av regelverkets efterlevnad, kommenterar David Neil, vd på Genesta.

- Nu när vår andra fond planeras att stängas efter sommaren är det av största vikt för Genesta att vi har AIFM-licensen, säger Anders Palmgren, partner på Genesta med ansvar för investor relations och transaktioner.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Genesta på Branschguiden

Genesta är ett oberoende fondbolag med inriktning mot kommersiella fastigheter på den nordiska marknaden. Med våra fonder kan institutionella investerare ta del av såväl utmärkt tillgångsförvaltning som unik lokal marknadskännedom.

Vår organisation är vertikalt integrerad, och våra kunniga medarbetare säkerställer en hög kvalitet inom alla nyckelfunktioner – analys, förvärv, fondförvaltning och tillgångsförvaltning. Genesta har kontor i Sverige, Finland, Danmark och Luxemburg. Våra 31 anställda är hängivna i arbetet med att realisera den inneboende potentialen i ko...

Läs mer om Genesta på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Ägarskap med ansvar – arkitektnykomlingen står ut i branschen

Bygg/Arkitektur I arkitektbranschen dominerar manligt ägarskap och Morota Staaf Arkitekters ägarform har därför blivit en fyrbåk som de båda ägarna först inte förutsåg. I det kvinnliga ägarskapet ligger nämligen ett ansvar att visa att det finns möjlighet för kvinnor att inte bara vara en del av, utan också att leda, företag. Fastighetssverige har pratat med duon om deras nystartade kontor och vad som driver dem framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige