Image

Fyra intressenter var med till slutet

Transaktioner Enligt säljarna AP2 och AP6 var fyra aktörer så intresserade att det slöts non-disclosure agreements med dem.
Publicerad den 14 April 2016

Säljarna skriver angående försäljningsprocessen:

”Vi har utvärderat olika alternativ för avyttring och arbetat med de två alternativen börsnotering och försäljning sida vid sida, sedan september 2015, ända fram till slutligt beslut. Syftet med processen har från början varit att maximera värdet för pensionskapitalet, och processen har därför varit lång och välstrukturerad.
Arbetet med att förbereda bolaget för en börsnotering har skett på ett strukturerat sätt enligt sedvanlig modell.
När det gäller försäljningsprocessen har denna varit bred och gett intresserade parter möjlighet att ta del av mer detaljerad information om bolaget och komma in med bud. Utifrån initiala kontakter med cirka 40 olika intressenter, visade cirka hälften ett intresse för bolaget och fyra var så intresserade att vi med dessa slöt ett så kallat non-disclosure agreement för att kunna förse dem med detaljerad information om bolaget, inför inlämnande av indikativa bud och sedan slutbud.
Intresset har varit stort och det har funnits konkurrens i processen. Vi har således haft olika bud att ställa mot en börsnotering. Att Castellum till slut blev köpare är resultatet av att deras bud var högst, samt att det bedömdes ge högre värde för pensionskapitalet än en börsnotering, helt i linje med processens syfte att maximera värdet för pensionskapitalet.”

En negativ del i att notera bolaget, förutom osäkerhetsfaktorn, var att man hade fått kvarstå som ägare till 50 procent av bolaget under relativt lång tid.

AP 2 skriver:
”Genom försäljningen av Norrporten kan vi istället, över tid, utöka vår internationella fastighetsportfölj samtidigt som den verksamhet som idag finns inom Norrporten får möjlighet att utvecklas vidare på ett bra sätt inom ramen för Castellum.”

AP 6 skriver:
”Norrporten har blivit ett dominerande innehav för oss, som utgör hela 25 procent av vårt totala kapital i nuläget. Detta innebär en hög koncentrationsrisk i ett enskilt innehav, och det är därför logiskt för AP6 att sälja av, ur ett portföljperspektiv.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige