Image
Torghuset.
Torghuset.

Förvaltaren bygger 113 hyreslägenheter i Ursvik

Bygg/Arkitektur Förvaltaren bygger 113 klimatsmarta hyreslägenheter i Ursvik. Byggstart är planerad till sommaren och de ska stå klara 2024.
Publicerad den 2 Mars 2022

Kvarteret Kvarnstugan, även kallat Torghuset, kommer att bestå av två huskroppar: det lägre Torghuset i trä, ett sexvåningshus mot torget och det högre Tornhuset med 14 våningar, som väntas bli Ursviks nya landmärke. De båda husen kommer utgöra en central punkt i det som ska bli Ursviks torg och kommer att rymma 113 klimatsmarta hyreslägenheter varav fem är så kallade stadsradhus på cirka 100 kvadrat.

En geoanläggning (bergvärme) och en solcellsanläggning kommer att installeras i fastigheten, vilket medverkar till en mer hållbar energianvändning. Fasaden på det högre Tornhuset får en roströd nyans som är hämtad från platsens historia och knyter an till den röda kvarn som finns i Ursvik. Tre tegelsorter blandas för att harmonisera med träet som kommer åldras och skifta i färg med tiden. Samtliga av lägenheterna i det lägre Torghuset får balkonger och en egen avskild takterrass. I Tornhuset blir det franska balkonger.

– Nu påbörjas utvecklingen av ett centrum kring torget i Ursvik och det känns kul att vi kan bidra med en fastighet för alla. Här kommer du kunna gå på restaurang, fika och besöka bibliotek och kulturcentrum. Men även bo i någon av våra hyreslägenheter, stadsradhus eller mellanboende, säger Marcus Göpel, fastighetsutvecklingschef på Förvaltaren.

Torghuset kommer utöver hyreslägenheter också inhysa restaurang, café och kulturverksamhet med bibliotek och musik- och dansundervisning på de nedersta våningsplanen. Samt ett mellanboende för 65-plussare på de tre översta planen. Under planeringsfasen har Förvaltaren haft en dialog med Sundbybergs stad och Kultur- och fritidsförvaltningen såväl som med Handslaget; representanter från olika pensionärsorganisationer i Sundbyberg.

– Vi har försökt ta till oss de önskemål som lyfts i samtalen och sett över vad som är möjligt för oss att infria. Det har varit en givande dialog med positiva tongångar, säger Robert Olsson, projektledare för Kvarteret Kvarnstugan på Förvaltaren.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbanken Nords vd om hållbarhetssamarbetet: "Man måste stycka elefanten i bitar"

Ekonomi/Finansiering Den gröna energiomställningen är avgörande för att stabilisera den skenande klimatutvecklingen. Som bromskloss står ett eftersatt fastighetsbestånd och ett ansträngt makroekonomiskt och geopolitiskt läge där hållbarhet nedprioriteras. Anneli Sjömark är vd för Sparbanken Nord och hon anser att nyckeln till att lyckas med omställningen och den gröna energiomställningen stavas "samverkan".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige