Image

Första steget mot ny forskningsmiljö vid Sahlgrenska

Bygg/Arkitektur Göteborgs Stad går vidare med planerna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Fastighetsutvecklaren Svea Nor får markanvisning för att skapa en helt ny utbildnings- och forskningsmiljö.
Publicerad den 15 Juni 2015
Svea Nor får markanvisning för att skapa en helt ny utbildnings- och forskningsmiljö vid Sahlgrenska. Bild: Göteborgs stad
Svea Nor får markanvisning för att skapa en helt ny utbildnings- och forskningsmiljö vid Sahlgrenska.

Det handlar om 75 000 kvadratmeter nybyggda lokaler i tre hus. Ett av husen planeras att byggas över Per Dubbsgatan till Medicinareberget mitt emot sjukhusområdet. Där har även Göteborgs universitet omfattande expansionsplaner.

Fastighetsnämndens beslut innebär att ett formellt steg tas för att öppna upp för de stora investeringar inom näringsliv, forskning och utbildning, i anslutning till vården, som tidigare presenterats på idéstadiet.

På längre sikt skapas en inbjudande och modern stadsmiljö hela vägen från Sahlgrenska till Linné. Där ska kunskap flöda mellan olika forskningsområden, utbildningar och företag inom life science. Det förväntas leda till innovationer och nya jobb, och stärka Göteborgsregionen.

Markanvisningen till SveaNor innebär att bolaget får ensamrätt under två år att förhandla om förvärv av den mark som Göteborgs Stad äger inom området, samt förhandla om övriga villkor kring exploateringen.

- Vi ser stora utvecklingsmöjligheter i Göteborgsregionen. Här finns unika förutsättningar för att attrahera kompetens och investeringar inom life science, säger Svea Nors vd Steinar Stokke.

SveaNor etablerades i Sverige 2010 och har flera aktuella projekt i Stockolmsområdet, bland annat vid Nya Karolinska Sjukhuset i Solna och vid Karolinska Sjukhuset i Huddinge

Fastighetskontoret konstaterar i beslutsunderlaget att projektet är intressant och lovande, men fortfarande befinner sig i ett tidigt skede. En mängd frågor återstår att lösa innan det med säkerhet går att säga att det kan genomföras.

SveaNor och Västfastigheter inom Västra Götalandsregionen genomför nu en arkitekttävling för området.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige