- Vi är glada att få hit just HSB som första hyresgäst. HSB är spännande, nytänkande och har ett stort engagemang i att närma sig akademin. Att de nu tar steget och flyttar hit betyder starten på det nya samhällsbyggnadskluster vi ska skapa. Ett centrum där mötet mellan akademin och byggare, konsulter, arkitekter samt samhällsaktörer är i fokus så att man tillsammans kan arbeta och stärka varandra. Genom fysisk närhet och gemensamma projekt kan vi utveckla nya idéer med syftet att initiera och adressera viktiga samhällsbyggnadsfrågor, säger Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park.
Johanneberg Science Park utvecklar idag konkret samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle för att driva forskning, kompetensförsörjning och företagande framåt. På området finns 1 000 personer verksamma i 140 företag. 10 000 studenter och närmare 3 000 personer inom akademin finns också där tillsammans med flera institut och inkubatorer. Målsättningen är att öka antalet anställda inom näringsliv och samhälle till cirka 5 000 personer år 2020. Detta går i takt med de utvecklingsplaner om cirka 100 000 kvadratmeter nya lokaler som planeras på området tillsammans med Akademiska Hus och Chalmersfastigheter. De första lokalerna på 8 000 kvadratmeter ska stå inflyttningsklara till 2014.
Redan idag finns flera centrumbildningar inom samhällsbyggnadsområdet representerade på området. Exempel är Centrum för Management i Byggsektorn, Mistra Urban Future, Centrum för vårdens arkitektur och Centrum för byggnadskultur i Västsverige, där klimatutmaningar, social- och miljömässig hållbarhet samt nya transportsystem är utmaningar man arbetar med.
- HSB var först med att utveckla standars som tvättstuga, förskola och sopnedkast. Att komma med innovativa lösningar och alltid ligga i framkant ska vara synonymt med HSB. Flytten till Chalmersområdet ger oss möjlighet till detta genom att vi kommer nära utvecklings- och forskningsvärlden. Här kan vi dela kunskap och bygga nätverk vilket jag ser som en oerhörd tillgång för HSB:s medarbetare, samarbetspartners, medlemmar och kunder, säger Lars Göran Andersson, vd för HSB Göteborg.
HSB är en av delägarna i Johanneberg Science Park och aktiv i verksamhetsutvecklingen. Som första forskningsprojekt för framtidens boende planerar man ett HSB Living Lab under 2013. Tanken är att 20-30 studentlägenheter ska byggas i en forsknings- och demonstrationspaviljong på Chalmers område. En kreativ miljö där olika smarta lösningar för framtidens boende ska kunna testas. Chalmers och Göteborgs universitet är båda stora aktörer inom området med världsledande forskning och utbildningsprogram i framkant. Detta är en nyckel till framgång.
- Chalmers och Göteborgs universitet har lång erfarenhet av samarbeten med näringslivet, både för att ge mervärden till etablerade företag och nyttiggöra forskningsresultat genom ny kunskap och kompetens. Samverkan där näringslivet och akademin bidrar med olika perspektiv som alla är viktiga för helheten är en förutsättning för att lyckas idag. Genom Johanneberg Science Park erbjuds möjligheter till en bredare och djupare samverkan i utvecklingsprojekt över gränserna. Det ger en korsbefruktning mellan kompetenser och branscher som leder till nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen med en drivkraft inom hållbar utveckling, säger Karin Markides, vd och rektor för Chalmers.
Karriär Som en blixt från klar himmel står fastighetsbranschen med en nykorad svensk mästare i en vd-roll – detta sedan K-Prefabs vd Stefan Paulsson vunnit SM-guld i flaggfotboll med Kristianstad Predators. För Fastighetssverige berättar han hur han hittade in i den ovanliga sporten, om att åter få vara del av ett lag, vinningen av en bakgrund inom lagsport i arbetslivet, om sin tid som fotbollsspelare tillsammans med en engelsk landsspelare och varför han inte vill se K-Fastigheters vd Jacob Karlsson i laget nästa år.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.