Image

Första AP-fonden dementerar rekordarvodet

BOLAG Nu dementerar Första AP-fonden uppgiften att man betalat 100 miljoner kronor i rådgivningsarvode i samband med affären där man köpte bostäder för sju miljarder kronor av Acta.
Publicerad den 14 December 2010

I går kom uppgiften, i Dagens Industri, att Första AP-fonden hade betalat 100 miljoner kronor i köprådgivningsarvode i samband med affären där man köpte bostäder för sju miljarder kronor av Acta.

Här är dementin som Första AP-fonden lagt ut på sin hemsida:

”De uppgifter som publicerats i media angående rådgivningskostnader i samband med köpet av bostadsbolaget Willhem AB är felaktiga. Första AP-fonden har som tidigare rapporterats gjort ett fastighetsförvärv för sju miljarder kronor som ett led i strategin att diversifiera tillgångarna. Fonden har köpt ett bostadsbolag, Willhem AB, som på ett bra sätt kompletterar den övriga portföljen och förväntas ge en hög avkastning till en låg risk. Fastigheterna är belägna i expansiva kommuner och utgörs av bostäder som av externa rådgivare bedöms vara i normalt skick. De uppgifter som nu lämnats i media om transaktionen är helt felaktiga. Willhem AB har startats av de investmentbanker som nämnts. Bolaget har med hjälp av dessa ägare byggt upp bolaget, valt fastigheter och arrangerat finansiering. Investmentbankerna har alltså inte fungerat som rådgivare till Första AP-fonden utan till bankernas helägda bolag. Första AP-fonden har i affären haft följande rådgivare, DTZ, PWC, Ramböll och Vinge.
Priset Första AP-fonden betalat för Willhem AB speglar de tidigare ägarnas investeringar och avser således inte rådgivningskostnader för Första AP-fonden.
Det begärda priset var i den storleksordning som det nu felaktigt uppges att Första AP-fonden skulle ha betalat till säljarna för rådgivning. Men detta förhandlades ner till cirka hälften.
Några överdrivna transaktions- eller rådgivningskostnader har följaktligen inte betalts. Dock redovisar Första AP-fonden inte denna typ av kostnader i detalj.
När affären gjordes upp förändrades det köpta bolaget helt och hållet. Styrelsen har i sin helhet bytts ut. Idag sitter tre personer från Första AP-fonden i styrelsen, Johan Magnusson, Rikard Kjörling och Anders Rahmn. Styrelsen kommer att ersättas av i huvudsak externa ledamöter, vilket kommer att meddelas när det är klart.\\\\\\″

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Selin: "För Balder står valet mellan mycket eller ingenting"

Bolag Han har hintat om det tidigare. Balder kan ta många vägar framåt och inget verkar vara hugget i sten för vd:n Erik Selin. Från att vara ett bolag som hamstrar byggrätter så finns nu resonemang om rena avyttringar. En riktning mot ett mer rationellt bolag säger han när den andra kvartalsrapporten presenteras.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige