Image
Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid LiU ska göra verkstad av donationen på tio miljoner kronor.
Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid LiU ska göra verkstad av donationen på tio miljoner kronor. Bild: Thor Balkhed

Forskning om stadsutveckling får anonym miljondonation

Bygg/Arkitektur Byggprojekt är ingen tillfällig störning i stadsmiljön, det kommer alltid nya och de måste planeras så att de skapar så få problem som möjligt. En privat donation på tio miljoner kronor ska bidra till forskning om stadsutveckling, byggande och logistik vid Linköpings universitet i Norrköping.
Publicerad den 8 April 2024

Forskningen syftar till att göra byggprojekten till en "god granne". Genom bättre kontroll och koordinering mellan projekt i närheten av varandra minskar störningar i form av olyckor, ljud, vibrationer och köer. Satsningen ska också leda till att projekten blir mer effektiva och miljövänliga.

Trots att bygglogistik påverkar samhället mycket är den ofta en bortglömd del av planeringen. Det vill Anna Fredriksson ändra på. Hon är professor i bygglogistik vid LiU och leder forskningsprojekt som Fossilfri bygglogistik och Störningsfri stad. Det är hon och hennes grupp som ska göra verkstad av donationen och bygga vidare på den forskning som redan pågår inom området.
– I dag ses bygglogistik mest som en fråga som blir aktuell när man sätter spaden i backen. Men väldigt mycket av förutsättningarna sätts mycket tidigare. Logistiken måste bli en strategisk fråga för branschen, säger Anna Fredriksson.

Hon tar som exempel att om processer kommer i gång i tid kan det bli möjligt att transportera byggmaterial med båt. Det kan ta upp till två år att säkra alla tillstånd.
– Jämför med om du själv reser och planerar i god tid, då har du möjlighet att hitta alternativ som är både billiga och miljövänliga. Men om du bestämmer dig en kvart innan du ska åka har du inte mycket att välja på. Om vi forskare får komma in tidigt när ett företag börjar planera ett projekt kan vi skapa förutsättningar för en mycket bättre logistik.

Donatorn önskar vara anonym.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige