Image
Tullgarnsbron i Uppsala.
Tullgarnsbron i Uppsala. Bild: Rundquist arkitekter

Forsen projektleder när Uppsalaborna får ny bro över Fyrisån

Bygg/Arkitektur Uppsala kommun har beslutat att bygga en öppningsbar bro för bil-, gång- och cykeltrafik i höjd med Kungsängsesplanaden. Tullgarnsbron är en förutsättning för framtida planer inom Uppsalapaketet och blir en viktig länk mellan den östra och den västra sidan av Fyrisån. Forsen biträder kommunens projektledare och sköter även projekterings- och byggledning.
Publicerad den 9 November 2019

– Vi ska flytta ut trafiken från centrala delar i Uppsala och ge mer utrymme till gångtrafikanter samt kollektiv- och cykeltrafiken inne i stan. Bron blir en viktig länk för utvecklingen av Uppsalas södra delar. Men det är inte bara människor som kommer att utnyttja bron. Bron är också så konstruerad så att uttrar och bävrar som lever i ån kan passera under den, säger Stefan Bergerstam, projektledare på Uppsala kommun.
Bron, som är 40 meter lång och 19 meter bred, knyter samman bostadsområdena i Kungsängen med Studenternas idrottsplats, Stadsträdgården och Akademiska sjukhuset.
– När bron är i körbart läge sticker en bropelare i rosttrögt stål upp som ett landmärke. Vi bygger även rigorösa grundvattenskydd och regnbäddar för rening av dagvatten för att ta hand om föroreningar vid olyckor och översvämningar, nya bilvägar och förstärker gång- och cykelstråken runt platsen, berättar Maria Leander, projektledare på Forsen.
– Det är ju lite speciellt att bygga och projektera broar. Därav gick kommunen ut med en ny upphandling av beställarstöd samt projekteringsledning på förnyad konkurrens inom befintligt ramavtal. Forsen blev då tilldelad uppdraget, säger Stefan Bergerstam.
Forsens uppdrag är projekt-, projekterings- och byggledning samt att fungera som byggherrens CEEQUAL-assessor.
Projektet ska hållbarhetscertifieras genom CEEQUAL - ett program för att bedöma och betygsätta hur väl anläggningsprojekt har hanterat hållbarhetsfrågor i alla tre aspekterna – ekonomiskt, ekologiskt och socialt.
Projekteringstiden 2018-2019, byggtid 2020-2022. Arkitekt är Rundquist Arkitektbyrå.

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggbranschen i skräcktoppen när konkurserna fortsätter öka

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag låg i slutet på förra året redan på rekordhöga nivåer men fortsätter att öka, enligt ny statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom byggsektorn har konkurstakten de sex senaste månaderna, fram till januari 2023, hittills nått den högsta nivån på tio år. Fastighetssverige har talat med ekonom Johanna Blomé om de dystra siffrorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige