Image
Jörgen Hultmark presenterade Forsens nya modell på Fastighetsmarknadsdagen Östergötland.
Jörgen Hultmark presenterade Forsens nya modell på Fastighetsmarknadsdagen Östergötland. Bild: Nicklas Tollesson

Forsen lanserar ny samverkansmodell

Bolag Forsen lanserar ett alternativ till traditionell totalentreprenad. – Genom att ta in underleverantörernas expertis redan i planeringsskedet och upphandla delentreprenörer i full konkurrens säkrar vi både lägsta kostnad och kortaste projekttid. Samtidigt ligger makten hos byggherren under hela processen. Forsen är det första konsultföretaget i Sverige som tar totalansvar för hela byggprojekt, säger Jörgen Hultmark, ansvarig för Forsen Samverkan.
Publicerad den 2 Februari 2017

Forsen liknar det klassiska sättet att genomföra stora byggprojekt vid en stafett, där pinnen lämnas över ett stort antal gånger mellan de olika entreprenörerna.

- Det leder ofta till missförstånd, informationsglapp, felaktiga prioriteringar, konflikter, högre kostnader och försenade leveranser, säger Jörgen Hultmark.

- Om vi istället utnyttjar experternas kunskaper redan från början kan vi säkra metoder och kostnader redan innan projektet drar igång. Ingen vet ju bättre hur man lägger ett undertak än takläggaren själv.

Samverkan – eller ”partnering”, som det ibland kallas – är inget nytt begrepp inom byggbranschen. Men Jörgen Hultmark menar att det till stor del är en illusion:

– Entreprenörerna är utförare men sällan med och utformar idéerna. Och de stora byggföretagen har ramavtal med sina underleverantörer, vilket innebär att de inte konkurrensutsätter varje projekt. Det leder till högre kostnader och sämre metodanpassning. Det är inte vad vi kallar samverkan.

Därför är Forsen nu först ut i Sverige med att erbjuda, vad de kallar, ”samverkan på riktigt”.

– Vi har inga fasta band till konsulter eller underleverantörer, vilket innebär att vi kan göra fördelaktiga upphandlingar och genomföra lönsammare projekt än de stora riksbyggarna. Och med tanke på att ungefär 90 procent av jobben i ett traditionellt byggprojekt består av köpta varor och tjänster kan man ifrågasätta om de traditionella byggföretagens affärsmodell behövs. Det här är framtiden, säger Jörgen Hultmark.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter jätteaffären – redan uppnått rekordvolym för transaktioner

Transaktioner Den enorma affären mellan Heimstaden och Akelius innebär att 2021 redan är ett rekordår vad gäller transaktionsvolym. Fastighetssverige tittar närmare på året som gått och faktorerna bakom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY