Image
Folksam köper tre fastigheter i centrala Stockholm av AMF.
Folksam köper tre fastigheter i centrala Stockholm av AMF. Bild: AMF

Folksamgruppen köper för 2,14 miljarder av AMF i centrala Stockholm

Transaktioner Folksamgruppen köper, genom dotterbolaget KPA Pension tre fastigheter i centrala Stockholm av AMF. Köpeskillingen för sammanlagt drygt 14 000 kvadratmeter är cirka 2 140 miljoner kronor.
Publicerad den 22 December 2021

Under hösten inledde AMF Fastigheter en process för att avyttra en fastighetsportfölj bestående av tre fastigheter i Stockholms city; Adonis 2, Adonis 16 och Moraset 24. Det står nu klart att köpare är KPA Pension och att transaktionen görs till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 2 140 miljoner kronor.

– Vi är väldigt nöjda med försäljningen som ger ett positivt bidrag till våra pensionssparares avkastning, men också ett kapital för oss att investera i nya fastigheter och projekt. Det är få objekt som säljs i Stockholms innerstad idag, försäljningen är därför en viktig bekräftelse på att marknadsläget är gott och att det är en hög efterfråga på att köpa kontorsfastigheter i Stockholm, säger Fredrik Ronvall, chef för fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter.

De tre kontorsfastigheterna är alla belägna invid eller strax intill Sveavägen och är idag fullt uthyrda. De fyra största hyresgästerna utgörs av Academedia, Brottsförebyggande rådet, COOP och Comsol, som totalt står för totalt 66 procent av hyresvärdet.

Adonis 16 ligger i hörnet Sveavägen och Tegnérgatan och är uppförd 1965. Det är den största av de tre fastigheterna om cirka 8000 kvadratmeter. Fastigheten Moraset 24 är uppförd 1985 och ligger i hörnet Luntmakargatan och Adolf Fredriks Kyrkogata och omfattar cirka 4000 kvadratmeter. Adonis 2 är belägen på Sveavägen 64 i närheten av Tegnérgatan. Fastigheten omfattar cirka 2000 kvadratmeter och är uppförd 1981.

Fastigheterna är alla certifierade med Miljöbyggnad Silver.

Förvärvet är en del i KPA Pensions strategi att göra långsiktiga investeringar i syfte att ge sina kunder en bra avkastning på sina pensionspengar.
– Vi fortsätter vår lönsamma expansion av fastighetsportföljen och det känns bra att nu kunna förvärva dessa tre stabila förvaltningsfastigheter på vår kärnmarknad i Stockholm, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör i Folksamgruppen.

Andelen fastigheter i KPA Pensions tillgångsportfölj uppgår idag till 8,4 procent vilket, genom förvärvet, ökar till 9,2 procent.
– Vi på KPA Pension har som uppgift att ta hand om våra kunder i kommun- och regionsektorn genom att ge dem en trygg och bra pension. Genom att öka andelen fastigheter i tillgångsportföljen skapar vi bättre förutsättningar för en bra avkastning åt våra kunder vilket kommer att gynna dem och deras pensionspengar under många år framöver, säger Camilla Larsson, vd på KPA Pension.

Savills var rådgivare till säljaren AMF.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige