På nästa sammanträde i exploateringsnämnden kommer ärendet om markanvisning till Folksam upp för beslut. Markanvisningen innebär att Folksam under två år har ensamrätt på att förhandla med staden om att få bygga på den nya tomten.
– Det här är bra för staden. Vi får med oss ännu en långsiktig och seriös fastighetsägare, som vill vara med i processen att göra Slussen till en av Stockholms mest attraktiva mötesplatser och till en effektiv och trygg knutpunkt för gående, cyklister och kollektivtrafik, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd Stockholms stad.
– Som fastighetsägare har vi med stort engagemang följt arbetet med nya Slussen och vårt mål är att skapa en så bra lösning som möjligt för våra hyresgäster och andra boende runt Slussen. Vi vill skapa en hållbar och miljöriktig byggnad med nya attraktiva miljöer för hyresgäster och boende i Slussenområdet, säger Torbjörn Wiberg, chef för Folksam Fastigheter.
För att bevara utblickarna vid Slussen kommer det nya huset att vara triangelformat, med spetsen riktad mot Ryssgården. Det nya huset kommer att ligga granne med den nya parken som staden skall anlägga från Katarinahissen och ner till Stadsgårdskajen.
I överenskommelsen mellan Stockholms stad och Folksam ingår också Katarinahissen.
Renoveringen startar nu i vår, med underhåll av hissens stålkonstruktion, förstärkningar av grundläggningen, byte av hissmaskineriet och en anpassning av hissen till nya Slussen. När allt är klart ska hissen gå hela vägen ner till Saltsjöbanan och den nya handelsplatsen. Stockholms stad och Folksam kommer att äga hissen gemensamt, men Folksam ansvarar för den framtida driften.
– Vi vet ju att en fungerande hiss är efterlängtad, av både stockholmare och besökare och med den här renoveringen kan hissen stå i många år till, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd Stockholms stad.
Bakgrund
Slussen är efter nästan 80 år i dåligt skick och behöver rivas och byggas upp från grunden. Samtidigt anpassas området för att möta behoven hos dagens och morgondagens stockholmare. Nästa Slussen ökar även möjligheten att släppa ut vatten från Mälaren till Saltsjön och därmed minskas risken för översvämningar i Stockholm och Mälardalen. Det säkrar dricksvattnet för två miljoner människor.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.