Image
Bostäder planeras i bland annat Bunkeflostrand
Bostäder planeras i bland annat Bunkeflostrand Bild: Malmö stad

Flera bostadsprojekt på gång i Malmö

Bostäder Malmö växer så det knakar, vilket inte minst märktes på stadsbyggnadsnämndens möte i går då flera projekt beviljades bygglov. Bland annat i Rosengård och Västra Hamnen. Dessutom planerar MKB bostäder i Bunkeflostrand (bilden).
Publicerad den 20 Maj 2016
Västra hamnen blir hem för ytterligare drygt 200 studenter. Bild: Malmö stad
Västra hamnen blir hem för ytterligare drygt 200 studenter. Studentbostadshuset i Rosengård, i folkmun kallat Kinesiska muren, byggs på med en våning. Bild: Malmö stad
Studentbostadshuset i Rosengård, i folkmun kallat Kinesiska muren, byggs på med en våning.

Studentbostadshuset i Rosengård, i folkmun kallat Kinesiska muren, byggs på med en våning. Det idag nio våningar höga komplexet byggdes 1971 och sträcker sig en halv kilometer längs Thomsons väg och Inre Ringvägen – Malmös längsta höghus och Sveriges största studentbostadshus. Här ryms idag 666 studentlägenheter à 21–25 kvadratmeter och på en tionde våning byggs nu ytterligare 26. De nya lägenheterna blir något större, med sina 35–45 kvadratmeter är de tänkta för två personer. Inflyttning är beräknad till våren 2017.

– Det här är ett populärt studentboende. Jag ser att intresset för Rosengård växer bland fastighetsägare och byggherrar, det är en utveckling som är viktig för Malmö som jag är väldigt glad över, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Karolina Skog (MP).

– Fler studentbostäder på Rosengård är bra både för studenterna och för Rosengård, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Västra hamnen blir hem för ytterligare drygt 200 studenter. Stadsbyggnadsnämnden beviljade bygglov på torsdagen för 155 studentlägenheter intill Stapelbäddsparken.

MKB står bakom huset som byggs i fem till åtta våningar och är en del av ett kvarter mellan Östra Varvsgatan och Lilla Varvsgatan. De flesta lägenheterna är enrummare på cirka 27 kvadratmeter, men två lite större typer finns också, både två- och trerumslägenheter. Huset är byggt kring en gemensam gård och alla lägenheterna har kontakt med varandra genom loftgångar, balkonger och spiraltrappor.
Inflyttning är planerad till vintern 2017/våren 2018.

– Studenthuset i Västra hamnen är ett projekt i linje med regeringens satsning på hyresbostäder och studentbostäder. MKB var tidigt ute och sökte det nya investeringsstödet. Lägenheterna är ett bra tillskott när Malmö växer och läget är fantastiskt nära hav och bad, intill skateparken och på behändigt avstånd från Högskolan, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Karolina Skog (MP).

– Malmö är en attraktiv studentstad, och då är det viktigt att kunna erbjuda bostäder på bra läge. Därför är det extra roligt att det nu byggs 155 nya studentbostäder nära både hav och högskola, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Malmös kommunala bostadsbolag vill bygga 120 nya bostäder i Bunkeflostrand. Området runt Sundsbroparken är idag relativt glest bebyggt och MKB vill förtäta med 4–5-våningshus och radhus i två våningar. Stadsbyggnadsnämnden beslöt på torsdagen att påbörja ett planarbete.

Genom området löper en långsmal park. Den ska bevaras och de nya husen föreslås byggas på mark som idag används för parkering och förråd. Parken ska även i fortsättningen fungera som mötesplats och grönområde, och som genomfartslänk för cyklister och gående mellan Bunkeflo centrum och östra Strandhem.

Fler sorters bostäder väntas locka familjer av varierande storlekar till området, och med fler människor blir det också mer liv och rörelse i parken både dag- och kvällstid.

– När staden växer och vi bygger fler bostäder är det viktigt att hitta luckorna i staden och se till att marken utnyttjas på ett bra sätt. Med fler bostäder förbättras efterfrågan på kollektivtrafik och lokal service i Bunkeflo, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Karolina Skog (MP).

– MKB:s planer för Sundsbroparken är ett bra exempel på hur ett grönområde kan bevaras men ändå utnyttjas bättre när allt fler människor vill bo i Malmö, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Insatsteam ska lösa bostadsbyggandet i nyindustrialiseringsorter

Bostäder Fyra bostadsministrar, 3,5 år som samordnare och varav ett år som utredare – nu kommer förslagen från den statliga utredaren för hur bostadsbyggandet ska öka. Rapport från ett skeende är namnet som utredare Peter Larsson gett utredningen om hur samhällsbyggandet i Norrbottens och Västerbottens län ska öka och strukturella hinder minska. Tre förslag är redan under beredning och nu kommer fler förslag på hur aktörerna ska samordnas för att säkra befolkningsförsörjningen ska gå i rätt takt för den gröna industrins framfart.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige