Image
Skeppsbron utvecklas.
Skeppsbron utvecklas. Bild: Kanozi Arkitekter

Fem byggherrar ska utveckla Skeppsbron

Bygg/Arkitektur Fem aktörer har valts för nästa steg i utvecklingen av Skeppbron på Södra Älvstranden i Göteborg.
Publicerad den 24 April 2017

Den nästa etappen innehåller 450 bostäder och 30 000 kvadratmeter lokalytor för butiker, restauranger, kontor och framför allt. Dessutom vill man skapa göteborgarnas nya mötesplats vid älven. Älvstranden Utveckling har nu fattat beslut om tilldelning på den markanvisning som utlystes i början av året.

De byggherrar som fått tilldelning är:

Byggrätt A, 12 930 kvadratmeter: Veidekke Bostad (arkitektkontor: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor)

Byggrätt B, 12 160 kvadratmeter: AF Projektutveckling (arkitektkontor: Okidoki Arkitekter)

Byggrätt C, 400 kvadratmeter: Studor (arkitekt: Susan Dahllöf, Studor)

Byggrätt D, 360 kvadratmeter: BJC Group (arkitektkontor: Kjellgren Kaminsky Architecture)

Byggrätt E, 400 kvadratmeter: TB Projekt Väst (arkitektkontor: Tengbom)

Byggrätt F, 300 kvadratmeter: BJC Group (arkitektkontor: Kjellgren Kaminsky Architecture)

De anvisade kvarteren avser bostadsrätter.

– Nu när kvarterens byggaktörer är utvalda tar vi ett stort kliv framåt i utvecklingen av Skeppsbron, det känns mycket positivt. Det blir en viktig pusselbit i helheten, säger Mattias Jonsson, styrelseordförande, Älvstranden Utveckling.

Utvecklingen av Skeppsbron sker i flera etapper där nytt resecentrum och spårväg redan finns på plats. Byggnation av det långsträckta kajgaraget pågår genom Parkeringsbolaget och Higab har dragit igång upprustningen av fastigheten Skeppsbron 4 (Kinesiska Muren). Kommande pusselbitar blir utveckling av kvarter med bostäder och levande bottenvåningar samt allmän plats med grönytor, kajer, promenadstråk längs älven och ett utomhusbad.

Rune Arnesen, projektchef Skeppsbron, Älvstranden Utveckling understryker:

– Mötesplatsen ska möjliggöra att alla göteborgare kommer nära vattnet och kan umgås på lika villkor. Skeppsbron är till för alla, inte bara för de som bor i området. Detta var en bärande del i en omfattande dialogprocess som genomfördes för ett tiotal år sedan. Den tanken finns kvar i hjärtat av visionen för Skeppsbron. Det här ska bli en ny självklar mötesplats i Göteborg. Våra utvalda aktörer är alla införstådda med vad vi tillsammans ska skapa på Skeppsbron. Det känns mycket bra.

Arbetet med att utveckla kvarteren kommer att ske i ett konsortium som leds av Älvstranden Utveckling där markanvisade byggherrar, övriga tillkommande aktörer och fastighetsägare ingår.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige