Image

Fastigo: Fyra av tio chefer är kvinnor

Sverige Andelen kvinnor på ledande poster växer i den traditionellt mansdominerade fastighetsbranschen. I dag är 41 procent av cheferna, 34 procent av styrelseledamöterna och 21 procent av vd:arna kvinnor. Det visar en undersökning från fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo.
Publicerad den 17 Augusti 2016
Mona Finnström. Bild: Fastigo
Mona Finnström.

– Det är oerhört glädjande att fastighetsbranschen ser ut att snart bli helt jämställd. Vi ser i dag att det finns insikter om att kvinnliga chefer lockar fler kvinnor till branschen. Möjligheten att påverka andelen kvinnliga chefer ligger hos bolagsledningarna själva, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.

Under de senaste åren har många fastighetsbolag arbetat aktivt med att bli mer jämställda. Det har nu gett resultat. Andelen kvinnliga chefer med personalansvar har de senaste två åren ökat med fem procentenheter till 41 procent. Även andelen kvinnliga vd:ar och styrelseordförande ökar. I dag är var femte vd och var femte styrelseordförande i fastighetsbranschen en kvinna.

– Genom att tänka nytt har fastighetsbranschen tagit en tätposition vad gäller jämställdhet. Till exempel har några bolag börjat anställa fler samhällsvetare i stället för ingenjörer. Det ger företaget nya infallsvinklar, ökad bredd och gör det lättare att rekrytera, säger Mona Finnström.

Fastighetsbranschen sysselsätter i dag cirka 60 000 personer. Drygt 60 procent av alla anställda i branschen är män och knappt 40 procent är kvinnor. Inom de närmaste 10 åren behöver fastighetsbranschen rekrytera 11 000 personer.

Undersökningen genomfördes mellan den 12 och 30 maj 2016. Enkäten skickades ut till 768 vd:ar på fastighets- och bostadsföretag över hela landet. 309 svarade vilket ger en svarsfrekvens på 40 procent.

Mona Finnström kommer till seminariet Fastighetskvinnan som Fastighetssverige arrangerar på Grand Hotel den 1 september. Då kommer hon att berätta mer om den här undersökningen och dessutom medverka i ett panelsamtal om jämställdhet, mångfald och integration, kopplat till kompetensförsörjning. Övriga i panelen är Fasticon Kompetens Susanne Åhlén och Fastighetsägarnas Reinhold Lennebo.

Du anmäler dig till seminariet här.


Fakta:
Andel kvinnor i styrelse, ledning och chefsbefattning - 2016 - 2015 - 2014
Kvinnlig vd - 21 % - 20 % - 18 %
Kvinnor i styrelsen - 34 % - 32 % - 29 %
Kvinnlig styrelseordförande - 21 % - 20 % - 16 %
Kvinnor i ledningsgrupp 41 % - 38 % - 37 %
Kvinnliga chefer med personalansvar - 41 % - 38 % - 36 %


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är nya planen för centrala Telefonplan

Bygg/Arkitektur Idén om jätteskraporna Tellus Towers skrotades förra hösten – nu har staden arbetat fram ett nytt förslag för den omfattande utvecklingen av Telefonplan. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY