Image

Fastighetsägarna tror på ytterligare sänkta räntor

Sverige Fastighetsägarna tror att Riksbanken väljer att sänka räntan till -0,5 procent den 28 april.
Publicerad den 20 April 2015
Tomas Ernhagen. Bild: Fastighetsägarna
Tomas Ernhagen.

Alternativt delas sänkningen upp i två delar, med en första sänkning i april och ytterligare en senare i år. En räntehöjning blir inte aktuell förrän framåt årsskiftet 2016/2017, skriver Fastighetsägarna i sin senaste ränteanalys Räntefokus.

Av Fastighetsägarnas Räntefokus framgår att svagheterna i omvärlden håller tillbaka svensk ekonomi. Den senaste statistiken antyder att återhämtningen i USA har tappat fart. Dollarförstärkningen tynger exporten och svag löneutveckling håller tillbaka privatkonsumtionen. I eurozonen fortsätter ekonomin att gå kräftgång samtidigt som förväntningarna på flera stora tillväxtländer har dämpats.

– Riksbanken satsar nu allt på att få upp inflationen genom att försvaga kronan. Det är en svår uppgift när Europeiska centralbanken har samma strategi. Därför tvingas Riksbanken till ytterligare penningpolitiska lättnader. Och det blir en lång väntan innan reporäntan blir positiv igen. Enligt vår analys sker det först under sommaren 2017, säger Tomas Ernhagen.

Trots att den korta tremånadersräntan ligger på rekordlåga nivåer finns det potential för ytterligare minskningar. Detsamma gäller de längre bolåneräntor. Risken för högre räntor bedöms som mycket liten i dagsläget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige