Image

Fastighetsägarna ryter till om marknadshyror

Sverige Nu ryter Fastighetsägarna till om begreppet marknadshyror. - Nej, det är inte rena marknadshyror vi vill ha. Det vi pratar om i årets förhandlingar i Göteborg är en höjning på upp till fem procent. I snitt yrkar vi på 2,1 procent. För en lägenhet med en månadshyra på 6 000 kronor innebär det en höjning på cirka 126 kronor. Det är oseriöst att prata om chockhöjningar, säger Rudolf Antoni, tillförordnad vd på Fastighetsägarna GFR.
Publicerad den 2 Mars 2016
Rudolf Antoni Bild: Sofia Sabel
Rudolf Antoni

Det var i början på januari som Fastighetsägarna GFR fick nog i förhandlingarna med Hyresgästföreningen och valde att helt frånträda förhandlingarna.

- Hyresgästföreningen hade efter tolv förhandlingstillfällen och två försök till medling motsatt sig alla försök att komma överens. Och de har laglig rätt att agera på det sättet. Det är främst det vi vänder oss emot, säger Rudolf Antoni.

Strandningen i Göteborg berör 43 600 lägenheter. Det är nu hyresnämnden som måste besluta om den nya hyran.

- Det sprids osanningar om att vi försöker införa rena marknadshyror och att folk kommer att få lämna hus och hem. Det har aldrig varit aktuellt. Vi vill på sikt marknadsanpassa hyrorna, men det ska ske långsiktigt och ansvarsfullt, säger Antoni.

En marknadsanpassning av hyrorna innebär, enligt Fastighetsägarna, att nivåerna bättre ska spegla hur människor i allmänhet värderar läge, standard och förvaltningskvalitet. Ett av de problem som uppstått på grund av hyressättningssystemet är att det för många är billigare att bo kvar i en lägenhet som långt överstiger behovet av utrymme än att anpassa boendet efter behov. Det leder till en inlåsning på bostadsmarknaden.

- Det är inte rimligt att du idag kan betala mindre för en central lägenhet i en äldre fastighet än vad det kostar att bo i ett ytterområde med insyn från gården. Hyrorna borde bättre spegla vad människor i allmänhet tycker. Då skulle framförallt det som många efterfrågar, de centrala och attraktiva lägenheterna, öka i pris. Vi har en bostadskris som dagens hyressättningssystem bidrar till. Högre hyror på de lägenheter som anses attraktiva skulle leda till ökad rörlighet och på sikt en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Antoni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

I spåkulan: Så blir transaktionsmarknaden 2025

Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige