Image

Fastighetsägarna: Avskrivningsregler behöver anpassas till bostadsrättsföreningar

Sverige Bostadsrättsutredningen föreslår att avskrivningsreglerna för bostadsrättsföreningar ska ändras. Syftet är att fördela underhållskostnaderna mellan befintliga och kommande boende mer rättvist. – Det är bra att det sätts fokus på långsiktighet och rättvisa underhållskostnader, men reglerna behöver anpassas till bostadsrättsföreningarnas särskilda förhållanden. Det säger Line Zandén, fastighetsjurist på Fastighetsägarna.
Publicerad den 27 April 2017

Bostadsrättsutredningen föreslår att alla bostadsrättsföreningar ska gå över till komponentavskrivning. Det innebär att en byggnad delas upp i olika komponenter, så som fönster, fasader, stomme, avloppsledningar och liknande, med en separat avskrivningstid för varje komponent.

– För en bostadsrättsförening är det viktigt att sätta av tillräckligt med pengar till underhåll. Utredningen anser att kostnaderna för detta ska hanteras bland annat genom avskrivningar på komponentnivå. Det är en förändring som kan medföra behov av höjda avgifter för de föreningar som inte tillämpar komponentavskrivning sedan innan, om föreningen inte vill redovisa förlust, säger Line Zandén.

Ett problem med bostadsrättsföreningars redovisning är att årsredovisningarna är svåra att förstå för bostadskonsumenterna. Ett annat är att avskrivningar görs på historiska värden.

– Om man vill säkra att en bostadsrättsförening avsätter tillräckligt med medel för underhåll och dessutom att bostadskonsumenterna ska kunna förstå vad de köper så borde man lyfta ur bostadsrättsföreningarna från det nuvarande regelverket och ersätta det med ett som bättre är anpassat till bostadsrättsföreningars verksamhet, säger Line Zandén och fortsätter:

– Bostadsrättsorganisationerna och FAR har lagt ett förslag som innebär att bostadsrättsföreningar ska arbeta mer aktivt och framåtsyftande med underhållsplaner och förenklad information som gör det tydligt för både befintliga och presumtiva medlemmar att se hur föreningens ekonomi är.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige