– Det här visar att hyresnivåerna för de lägenheter vi hittills prövat i Göteborg ligger fel och att det var rätt att låta hyresnämnden avgöra de nya hyrorna, säger Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR.
Det sjunde och senaste beslutet kom dagen före julafton. För samtliga prövningslägenheter, utom en, på Fribergsgatan i Johanneberg, gjorde hyresnämnden en direktjämförelse och hyreshöjningen blev 3,3 procent från den 1 juni 2016.
En hyreshöjning om 3,3 procent blev det också för lägenheterna i en fastighet i Olskroken.
– Vi är glada för de framgångar vi haft i hyresnämnden. Detta visar att Hyresgästföreningen slutbud på 0,42 procent var fel. Långsiktigt är processen i hyresnämnden ändå ingen framkomlig väg, säger Lars Stjernfelt.
Varje prövning i hyresnämnden förbereds noga och ett unikt jämförelsematerial tas fram inför varje beslut.
Under det år som strandningen pågått har endast ett 100-tal lägenheter av drygt 43 000 prövats av hyresnämnden.
– När vi inte kommer överens med vår motpart Hyresgästföreningen vid förhandlingsbordet är detta den väg som nuvarande lagstiftning tillåter. Men strandningen i Göteborg visar att domstolsförfarandet inte är en framkomlig väg. Det beror inte på hyresnämnden. Även nämnden är offer för ett hyressättningssystem som nått vägs ände. Strandningen tydliggör att hyressättningssystemet måste förändras, säger Lars Stjernfelt.
Ett annat sätt att lösa den låsta situation som uppstått är att be hyresnämnden om hjälp med att medla mellan parterna vilket Hyresgästföreningen dock tackat nej till.
– Lagstiftningen tillåter att Hyresgästföreningen kategoriskt kan säga nej till våra bud. Det var detta som slutligen fick oss att vända oss till hyresnämnden. Hyresgästföreningen har också vid fyra tillfällen tackat nej till medling. Det anser jag inte är att vara en ansvarfull part på hyresmarknaden.
Resultatet av dagens hyressättning är färre hyresrätter, ökad bostadsbrist och en växande svart marknad. De stora förlorarna är alla nyanlända som trängs ihop i små lägenheter, ungdomar som vill flytta hemifrån, par som vill flytta ihop eller separera och alla som hittat ett nytt jobb på annan ort, menar Lars Stjernfelt.
– Hyresgästföreningen är idag ensam om att försvara dagens hyressystem. Det är kanske inte så konstigt då organisationen får över 200 miljoner kronor om året i så kallad förhandlingsersättning. Även de hyresgäster som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen betalar tolv kronor i månaden till organisationen via sin hyra, säger han.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.