Image
Erik Selin, vd för Balder.
Erik Selin, vd för Balder. Bild: Balder

Fastighetsaffär mellan Balder och Circle K

Transaktioner Balder har förvärvat en fastighet på cirka 4 600 kvadratmeter av Circle K och är ett steg närmare att förverkliga stadsutvecklingsprojektet Sydöstra Centrum i Kungsbacka. Byggplanerna omfattar bostäder, kommersiella lokaler och en möjlighet att etablera en ny sorts fossilfri drivmedelsstation i centrala Kungsbacka.
Publicerad den 9 November 2022
Balder gör affär med Circle K. Bild: Balder / Arkitektbyrån Design
Balder gör affär med Circle K.

Genom området Sydöstra Centrum vill Balder skapa en modern, attraktiv och naturlig förlängning av Kungsbacka stadskärna. Circle K överlät nyligen sin del av marken till Balder men har inga planer på att lämna området. Istället planeras etablering av en för bolaget ny slags elladdningsstation på platsen, en idé som växt fram och utvecklas gemensamt av Circle K och Balder.
– Vi är oerhört glada för samarbetet med Circle K som möjliggör Balders och Kungsbacka kommuns vilja att låta stadskärnan växa på ett smart och bra sätt. Tack vare förvärvet av Circle K:s fastighet har vi nu nästan all den yta vi behöver för att gå vidare med planerna för Sydöstra Centrum, säger Magnus Aspenrot, fastighetsutvecklare på Balder.
– Centrumnära etableringar är en spännande utmaning som Circle K gärna är med och tittar på hur man kan utveckla. Med våra framtida planer känns det väldigt spännande och positivt att planera för en framtida etablering tillsammans med Balder, säger Dan Petersson, fastighetsutvecklare på Circle K.

Balders planer för Kungsbacka Sydöstra Centrum inkluderar totalt åtta kvarter med cirka 1 000 bostäder och lokaler i markplan på en yta av totalt cirka 90 000 kvadratmeter BTA. Mellan bostadshusen planeras gröna gårdar och i mitten av området en stadsdelspark. Circle K:s nya etablering är planerad till områdets sydöstra del, i hörnet där Hantverksgatan möter Varbergsvägen, är på cirka 1 500 kvadratmeter och kommer att hyras av Balder.

Detaljplanen för området har varit ute på samråd och bearbetas nu vidare. Om allt går enligt plan finns en godkänd detaljplan runt sommaren 2023, vilket skulle innebära en säljstart tidigt 2024. Planen är att bygga området i etapper från norr till söder och de första boende skulle då kunna flytta in runt årsskiftet 2025/2026. Förutom planerna i Sydöstra Centrum har Balder byggplaner för ytterligare tre områden i Kungsbacka; Klovsten, Tölö och Forsbergen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige