Image
Deema Amayris från Syrien är en av de 37 nyanlända som har fått fast anställning på Sweco.
Deema Amayris från Syrien är en av de 37 nyanlända som har fått fast anställning på Sweco. Bild: Sweco

Fast anställning för nästan 40 procent av Swecos nyanlända

Bolag Sweco gick under 2015 med i initiativet "Sverige tillsammans" för att erbjuda arbetstillfällen för minst 100 nyanlända. Efter tre års tid har nästan 40 procent fått anställning.
Publicerad den 7 September 2018

Samtidigt som Sweco har ett stort behov av att rekrytera kompetenta medarbetare är bristen på utbildade ingenjörer stor. Som en del i att bredda rekryteringsbasen, göra en insats i den dåvarande flyktingkrisen och ta tillvara på värdefull kompetens beslutade Sweco att under 2015 gå med i "Sverige tillsammans – 100-klubben", ett nationellt initiativ för att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

För Åsa Bergman, vd på Sweco, är jobbpraktik ett bra sätt att hitta nya kollegor.

– Vi jobbar med samhällsutveckling och i det ingår att vi bidrar med konstruktiva lösningar. Men för mig är det också särskilt viktigt att vi för att utvecklas som företag rekryterar alla typer av människor. Jag har jobbat länge inom branschen och min erfarenhet är att det är när människor med olika bakgrund, tankar och idéer möts som vi blir riktigt nytänkande och hittar de bästa lösningarna.

Efter tre års tid har fler än 100 personer kunnat erbjudas praktik på Sweco, varav 37 har fått anställning. En av dessa är Deema Amayri som kom till Sverige år 2014 efter att ha flytt kriget i Syrien. Med en civilingenjörsutbildning från Damaskus universitet och fyra års arbetslivserfarenhet matchade hennes kompetens väl med Swecos affärsverksamhet. Efter praktiken erbjöds Deema Amayri provanställning som därefter övergick till en fast anställning.

– På Sweco fick jag direkt möjlighet att visa vad jag kan. Jag började med att göra enklare beräkningar och fick sedan stegvis mer och mer ansvar. Jag trivs mycket bra, Sweco är ett internationellt företag med många spännande projekt och alltid nya utmaningar, säger hon.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Jag har en väldig respekt för den här situationen"

Bolag Fabeges vd Stefan Dahlbo kommenterar för Fastighetssverige hur affärerna går i coronatider. Vi frågar om de har tvingats stoppa några projekt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY