Image

Fabege säljer för 1,3 miljarder

TRANSAKTIONER Fabege har avyttrat totalt 16 fastigheter, huvudsakligen utanför de prioriterade delmarknaderna Stockholms innerstad, Solna och Hammarby Sjöstad. Köpare är Profi Fastigheter II AB och köpeskillingen uppgår till 1,35 miljarder kronor.
Köparen tillträder den 12 januari 2011.
Publicerad den 6 December 2010

Fastigheterna omfattar drygt 110 000 kvadratmeter, bestående främst av kontor samt lager- och industrilokaler.

Försäljningen ger ett initialt resultat efter skatt om 70 miljoner kronor som kommer att redovisas under fjärde kvartalet 2010.

- Vi är mycket nöjda då vi genom denna affär frigör resurser att satsa i våra prioriterade områden. I och med detta har Fabege i princip renodlad beståndet till delmarknaderna Stockholms innerstad, Solna Business Park och Arenastaden i Solna samt Hammarby Sjöstad. För våra kunders räkning är det mycket tillfredställande att lämna över förvaltningen av fastigheterna till en annan mycket bra fastighetsägare, säger Klaus Hansen Vikström, chef för affärsutveckling på Fabege.

Genom förvärvet växer Profis fastighetsinnehav med nästan 50 procent, från dagens drygt 3 miljarder kronor till 4,5 miljarder kronor.

- Transaktionen är en kanonkomplettering till vår fastighetsportfölj och som stärker oss i Stockholmsregionen. Förvärvet passar vår strategi väl. Det är väl förvaltade hus med goda kassaflöden och i flera fall med en mycket god utvecklingspotential. Det är sällan det finns möjligheter att förvärva ett samlat och bra bestånd med bra hyresgäster i Stockholm, säger Staffan Olsson, vd för Profi.

Den externa finansieringen av förvärvet svarar Swedbank för. Profis juridiska rådgivare har varit Kilpatrick Stockton och Fabege har använt Glimstedt.

Ebab var teknisk rådgivare till Profi i affären.

Profi ägs av ett litet antal långsiktiga finansiella institutioner. Profi förvärvar, förvaltar och utvecklar fastigheter i Sveriges tillväxtregioner Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är lokaler för kontor, handel, bostäder, lager och industri. Med förvärvet från Fabege inräknat omfattar det samlade beståndet mer än 300 000 kvadratmeter. Det nya beståndet kommer att förvaltas med egen personal av Profi i Stockholm.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige