Fabeges lösning är inte samma som har använts i Cypernfallet och Fabege anser sig inte ha gjort något fel, men väljer ändå att reservera 1,9 miljarder kronor.
Den sammanlagda upptaxeringen som Skatteverket har beslutat om ligger på totalt 8 368 miljoner kronor. Affärerna härrör från ett antal fastighetsförsäljningar via kommanditbolag i Tornet, gamla Fabege och Wihlborgs under åren 2003-2005.
Besluten har medfört sammanlagda skattekrav inklusive tillägg och avgifter om totalt 2 692 miljoner kronor.
Efter att Cypernfallet avgjorts har Fabeges processer som legat vilande återigen tagits upp i Kammarrätten respektive Förvaltningsrätten.
Fabege menar att det inte går att säga att Cyperndomen är omedelbart tillämplig på Fabeges transaktioner, eftersom vissa viktiga skillnader finns. I Cyperndomen har det varit frågan om ett konstlat förfarande som ”uppenbart” saknar samband med organisationen av en näringsverksamhet.
HFD har angett att i Cypernmålet har det varit fråga om ett konstlat förfarande som ”uppenbart” saknar samband med organisationen av en näringsverksamhet. Fabege menar att det i deras ärenden finns såväl organisatoriska som affärsmässiga skäl till hur de aktuella transaktionerna genomförts.
Fabege anser att Skatteverket och Förvaltningsrätten har bortsett från flera viktiga aspekter och att domsluten därmed är felaktiga.
Fabege väljer ändå att reservera 1,9 miljarder kronor. Bedömningen är grundad på en genomgång och bedömning av varje enskilt ärende. Skillnaden mot Skatteverkets krav beror på ärenden där det uppenbart inte finns några paralleller med HFD:s dom eller bevekelsegrunder i Skatteverkets framställan som Fabege anser vara felaktiga.
Processerna drivs nu vidare i Kammarrätten. Beslut i Kammarrätten väntas under hösten 2012.
I halvårsbokslutet 2012 görs en reservering om 1,9 miljarder kronor att göras i Fabeges balansräkning. Resterande belopp i enlighet med Skatteverkets totala krav, det vill säga 0,8 miljarder kronor, redovisas i likhet med tidigare som en eventualförpliktelse.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Efter dubbla storförsäljningar slår AMF Fastigheter till med ett miljardförvärv i Stockholm när man köper Göta ark på Södermalm av Balder. AMF Fastigheters transaktionschef Fredrik Ronvall berättar för Fastighetssverige om planerna för den förvärvade fastigheten, hur man vill fortsätta växa och var man tittar efter nya förvärv samt om möjligheterna till expansion utanför Stockholm.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.