Image
Nordiska Investeringsbanken (NIB) och Fabege har avtalat om ett tioårigt lån om 432,5 miljoner kronor för finansiering av Skandinaviens första noll-energi hotell i Arenastaden, Solna.
Nordiska Investeringsbanken (NIB) och Fabege har avtalat om ett tioårigt lån om 432,5 miljoner kronor för finansiering av Skandinaviens första noll-energi hotell i Arenastaden, Solna. Bild: Lasse Olsson

Fabege och NIB i tioårigt avtal

Ekonomi/Finansiering Nordiska Investeringsbanken (NIB) och Fabege har avtalat om ett tioårigt lån om 432,5 miljoner kronor för finansiering av Skandinaviens första noll-energi hotell i Arenastaden, Solna.
Publicerad den 21 September 2022

Den nya finansieringen ligger helt i linje med Fabeges finansiella strategi med en bred spridning på flera kapitalkällor och lång kapitalbindning. Lånet från NIB tillför ytterligare en finansieringskälla till Fabeges låneportfölj och den långa löptiden stärker kapitalbindningen, Lånet är säkerställt och finansierar fastigheten Nationalarenan 3 som färdigställdes sommaren 2021. Fasigheten hyrs av Nordic Choice Hotels som driver hotell- och longstay-verksamheten och inrymmer också Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor.

Genom 25 borrhål för geoenergi samt totalt cirka 2 400 kvadratmeter solceller på fasad och tak produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi vilket på sikt innebär nettonoll-utsläpp av koldioxid per kvadratmeter - inklusive byggfas, driftenergi, material och bortskaffande - för byggnaden.

Byggnaden är certifierad enligt FEBY Guld Plushus och utnämndes också till årets BREEAM-byggnad 2021 av Sweden Green Building Council.

– Lånet från NIB kompletterar våra befintliga finansieringskällor och bidrar till lång kapitalbindning. Vi är glada över att projektet Nationalarenan 3, som vi är mycket stolta över, möter de hårda krav på hållbarhet som ställs av NIB, kommenterar Åsa Bergström, CFO Fabege.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Botryggs utmanande läge – pausar tre projekt i storstäderna

Bygg/Arkitektur På grund av det rådande marknadsläget har Botrygg tagit beslut om att pausa nyproduktion i Göteborg och Stockholm. För Fastighetssverige berättar vd:n Adam Cocozza om bakgrunden till beslutet, de utmanande faktorerna som tynger verksamheten och vad som krävs för att projektstarterna ska kunna komma igång igen under 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige