Fabege har fram tills idag tecknat gröna finansieringar om totalt drygt 4 Mdkr, samt skapat utrymme om ytterligare cirka 1,4 miljarder kronor via grön obligationsfinansiering.
Det senaste i raden är ett grönt banklån från Danske Bank som är först av bankerna med att erbjuda bättre villkor för gröna lån, då risken bedöms vara lägre.
Fabege har som ambition att miljöcertifiera hela fastighetsbeståndet till 2018. I takt med miljöcertifieringsarbetet är målet att även finansieringen ska vara grön. Det förutsätter att fler banker utvecklar sina erbjudanden.
- Vi ser att intresset för grön finansiering ökar mer och mer. Tack vare ett nära samarbete med Fabege har vi utvecklat en ny typ av grönt banklån som stödjer Fabeges affärsidé om att skapa en hållbar stadsutveckling. Det är glädjande att se att gröna lån bidrar till attraktiva miljöcertifierade fastigheter, säger Karin Blomstrand senior kundansvarig på Danske Bank.
Lånet från Danske Bank uppgår till totalt 1,6 miljarder kronor och består av två delar, varav den gröna finansierar miljöcertifierade fastigheter.
- Det är ett trendbrott att finansmarknaden nu vaknat och även premierar hållbarhet. Det är positivt att finansmarknaden nu i allt högre utsträckning tar sitt ansvar för klimatfrågan genom att erbjuda olika gröna finansieringsformer. De har stora möjligheter att påverka utvecklingen och i vår dialog med bankerna ser vi nu ett markant ökat intresse för dessa frågor, säger Åsa Lind, finanschef på Fabege.
I oktober 2015 tecknade Fabege en tioårig kredit om 939 miljoner kronor avseende investeringar i miljöcertifierade fastighetsprojekt med Europeiska Investeringsbanken (EIB).
Inom ramen för det gröna ramverket inom det delägda Nya Svensk Fastighetsfinansiering AB (Nya SFF) har Fabege hittills emitterat gröna säkerställda obligationer om totalt drygt 1,5 miljarder kronor. I april lanserades ett grönt MTN-program om två miljarder kronor, inom vilket gröna obligationer om totalt 600 miljoner kronor hittills emitterats. Programmet var det första i sitt slag, med särskilda villkor avseende hållbarhet och miljö.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.