Image

Fabege lånar grönt – till bättre villkor

Ekonomi/Finansiering Danske Bank har utvecklat en ny typ av banklån som erbjuder bättre villkor för grön hållbar stadsutveckling. - Det är ett trendbrott att finansmarknaden nu vaknat och även premierar hållbarhet, säger Åsa Lind, finanschef på Fabege.
Publicerad den 21 November 2016

Fabege har fram tills idag tecknat gröna finansieringar om totalt drygt 4 Mdkr, samt skapat utrymme om ytterligare cirka 1,4 miljarder kronor via grön obligationsfinansiering.

Det senaste i raden är ett grönt banklån från Danske Bank som är först av bankerna med att erbjuda bättre villkor för gröna lån, då risken bedöms vara lägre.

Fabege har som ambition att miljöcertifiera hela fastighetsbeståndet till 2018. I takt med miljöcertifieringsarbetet är målet att även finansieringen ska vara grön. Det förutsätter att fler banker utvecklar sina erbjudanden.

- Vi ser att intresset för grön finansiering ökar mer och mer. Tack vare ett nära samarbete med Fabege har vi utvecklat en ny typ av grönt banklån som stödjer Fabeges affärsidé om att skapa en hållbar stadsutveckling. Det är glädjande att se att gröna lån bidrar till attraktiva miljöcertifierade fastigheter, säger Karin Blomstrand senior kundansvarig på Danske Bank.

Lånet från Danske Bank uppgår till totalt 1,6 miljarder kronor och består av två delar, varav den gröna finansierar miljöcertifierade fastigheter.

- Det är ett trendbrott att finansmarknaden nu vaknat och även premierar hållbarhet. Det är positivt att finansmarknaden nu i allt högre utsträckning tar sitt ansvar för klimatfrågan genom att erbjuda olika gröna finansieringsformer. De har stora möjligheter att påverka utvecklingen och i vår dialog med bankerna ser vi nu ett markant ökat intresse för dessa frågor, säger Åsa Lind, finanschef på Fabege.

I oktober 2015 tecknade Fabege en tioårig kredit om 939 miljoner kronor avseende investeringar i miljöcertifierade fastighetsprojekt med Europeiska Investeringsbanken (EIB).

Inom ramen för det gröna ramverket inom det delägda Nya Svensk Fastighetsfinansiering AB (Nya SFF) har Fabege hittills emitterat gröna säkerställda obligationer om totalt drygt 1,5 miljarder kronor. I april lanserades ett grönt MTN-program om två miljarder kronor, inom vilket gröna obligationer om totalt 600 miljoner kronor hittills emitterats. Programmet var det första i sitt slag, med särskilda villkor avseende hållbarhet och miljö.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fabege AB på Branschguiden

<br /> Fabege är fastighetsbolaget med fokus på stadsutveckling och kommersiella fastigheter. Vi utvecklar attraktiva och hållbara stadsdelar med moderna kontor, bostäder och ett brett utbud av service – tillsammans med strategiska partners. Både vårt perspektiv och ägande är långsiktigt och vår passion är att skapa rätt förutsättningar för alla som bor, verkar och vistas i våra områden. Vi finns på ett begränsat antal delmarknader med hög tillväxt i Stockholmsområdet såsom Arenastaden, Haga Norra, Solna Business Park, City, Hammarby Sjöstad och Flemingsberg. Alla våra områden erbjuder en hög servicenivå, spårbundna lägen, väl utbyggd kollektivtrafik och goda möjligheter att cykla till jobbet, det vill säga allt man kan förvänta sig av en modern och levande stadsdel.<br /> <br /> Vi har...

Läs mer om Fabege AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Politisk oro skapar intressanta möjligheter på köpsidan"

Bolag Brunswick lanserar nya dedikerade Europabolaget Europi Property Group. För Fastighetssverige berättar vd:n Jonathan Willén om vilka segment och marknader man blickar mot, första budet, framtidsmålen och varför han lämnade Blackstone.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY