Image

Expert förlägger distributionscentral till Jönköping

Uthyrning Efter Experts svenska konkurs var framtiden för Prologis stora anläggning i Skillingaryd utanför Jönköping osäker. Nu står det dock klart att Expert AS successivt kommer att avveckla sina lager i Norge, Danmark och Finland och i stället konsolidera verksamheten till ett gemensamt distributionscenter i Skillingaryd.
Publicerad den 10 September 2013

Prologis anläggning på 62 000 kvadratmeter hyrs sedan tidigare av Expert men avvecklingen av den svenska butiksverksamheten innebar att planerna i Skillingaryd behövde utvärderas på nytt.

Det nya distributionscentret kommer att förse Experts 576 butiker i Norge, Danmark och Finland med varor som köps in från Asien och Europa.

– Det nya distributionscentret ger stordriftsfördelar på inköpssidan, med en mer rationell hantering och fler varor på plats i Skillingaryd. Kapitalbindningen blir mindre och logistikkostnaderna går ner när vi konsoliderar oss på ett ställe, säger Dag Roar Karlsen, logistikdirektör, Expert Norden.

Anläggningen är anpassad för Experts behov av snabba flöden och omfattande nordiska distribution.

– Byggnaden är mycket energieffektiv, viket ger god driftsekonomi och miljömässig hållbarhet, säger Allan Lavén, regiondirektör på Prologis Norden.

Våren 2015 kommer Experts nordiska distributionsverksamhet att vara i full drift i Skillingaryd.

– Just nu rekryterar vi ett tiotal chefer och arbetsledare. Under första kvartalet 2014 kommer ytterligare 50 personer att anställas för den norska distributionsverksamheten, som kommer att flyttas över och vara í drift i början på maj. Övriga medarbetare rekryteras i takt med att lagerverksamheten flyttas från Danmark och Finland till Skillingaryd. Den danska lagerverksamheten startar i början på september 2014 och den finska kommer att vara i drift i början på april 2015. Då räknar vi med att ha sammanlagt cirka 150 medarbetare på plats i Skillingaryd, säger Dag Roar Karlsen, logistikdirektör, Expert Norden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Prologis Norden på Branschguiden

Prologis, med huvudkontor i USA, är den ledande globala leverantören av logistikfastigheter. Företaget äger och förvaltar omkring 63,9 miljoner kvadratmeter moderna logistikfastigheter i 19 länder världen över. Prologis logistikparker ligger alltid i närheten av flygplatser, hamnar och/eller motorvägar för bästa transportmöjligheter.

I Sverige äger och förvaltar Prologis cirka 483,000 kvadratmeter. Prologis Norden har varit aktivt på den nordiska marknaden sedan 2002.

Läs mer om Prologis Norden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige