Image
Bild: Norrvidden

Eldhärjad Norrvidden-kåk rivs

Sverige Den fördjupade utredningen kring den eldhärjade fastigheten Centralpalatset i Östersund som Länsstyrelsen i våras begärde att fastighetsägaren Norrvidden skulle genomföra är nu klar. Utredningen förordar att Centralpalatset på grund av sina materiella skador och mögelangrepp rivs till grunden.
Publicerad den 7 December 2011
Centralpalatset i Östersund före branden. Bild: Norrvidden. Bild: Norrvidden
Centralpalatset i Östersund före branden. Bild: Norrvidden.

– Utredningens slutsats är att en rivning av fastigheten bör möjliggöras. Vi ifrågasätter inte att Centralpalatset starkt bidragit till centrala Östersunds bebyggelsemiljö ur ett riksperspektiv, men om byggnaden tappar merparten av sina kulturvärden och riskerna med en återuppbyggnad blir oöverstigliga är det svårt att försvara ett bevarande, säger Hans Axelsson affärsutvecklingschef på Norrvidden Fastigheter.

Med hjälp av ledande experter på området har Norrvidden låtit genomföra omfattande utredningar och analyser. Den inledande rapporten från Svenska Miljöinstitutet och Skanska konstaterade bland annat att risken för framtida miljöproblem i den vatten- och mögelskadade fastigheten är uppenbar.

Det rivningslov som Norrvidden tidigare ansökte om avslogs och Länsstyrelsen önskade i april en ny fördjupad utredning om skadesituationen och möjligheterna att bevara byggnaden. Utredningen har nu genomförts och är nu inlämnad till Länsstyrelsen.
– Mot bakgrund av de tidigare utredningarnas slutsatser och av omtanke om framtida hyresgäster kom vi som fastighetsägare redan ifjol fram till att en rivning av resterna av Centralpalatset var det enda möjliga beslutet. Nu bekräftar även den fördjupade slutrapporten att fastigheten måste rivas, säger Hans Axelsson.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige